ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Pavel Filip și Secretarul General al OSCE au discutat posibilitățile de avansare în soluționarea problemei transnistrene

14:37 | 17.02.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 17 feb. /MOLDPRES/. Posibilitățile de avansare în dosarul transnistrean și de consolidare a mandatului OSCE în Republica Moldova au fost abordate astăzi de premierul Pavel Filip și Secretarul General al OSCE, ambasadorul Thomas Greminger, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

În cadrul dialogului, prim-ministrul a accentuat că OSCE, în calitate de mediator, este un partener-cheie pentru țara noastră în soluţionarea problemei transnistrene. Premierul a reiterat angajamentul ferm al Republicii Moldova de a valorifica progresele obținute pe dimensiunea transnistreană, prin implementarea protocoalelor semnate în noiembrie 2017 în domeniile educației, telecomunicațiilor, agricol, dar și a celorlalte obiective fixate în deciziile protocolare adoptate la Berlin (2016) și Viena (2017).

Pavel Filip a spus că Chișinăul va pleda în continuare pentru stabilirea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. De asemenea, o atenție prioritară este acordată retragerii trupelor ruse şi muniţiilor dislocate în stânga Nistrului, în acest sens fiind esențial sprijinul OSCE.

Ambasadorul Thomas Greminger a asigurat, la rândul său, de tot suportul în promovarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean și a salutat implicarea constructivă în rezolvarea tuturor problemelor, în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

În altă ordine de idei, prim-ministrul Pavel Filip a apreciat asistenţa şi expertiza oferită de OSCE în domeniul drepturilor omului, statului de drept şi societății civile. În special, a fost relevată importanța interacțiunii cu Biroul pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului în contextul scrutinului electoral din toamna anului curent. 

img18001296

img18001296

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!