ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul de salubrizare din şapte sate din nordul ţării urmează să fie redresat

16:26 | 19.02.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 feb. /MOLDPRES/. Serviciul de colectare și depozitare a deșeurilor din șase sate ale raionului Râșcani și un sat din raionul Drochia funcționează anevoios din cauza rău-platnicilor și a numărului mic de contracte încheiate cu cetățenii. Căile de redresare a situaţiei au fost examinate astăzi la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) împreună cu primarii localităţilor şi managerii întreprinderii de salubrizare, transmite MOLDPRES.

Serviciul a fost creat la sfârșitul anului 2014 în cadrul proiectului „Sistem de colectare și transport al deșeurilor menajere pe raza microregiunii interraionale Râșcani (s. Singureni, s. Corlăteni, s. Grinăuți, s. Recea, s. Răcăria, s. Aluniș) - Drochia (s. Pelinia)”, implementat de ADR Nord în perioada 2013-2014.

Cea mai alarmantă situație se atestă în satul Pelinia, unde locuiesc peste 7500 de oameni. Astfel, din cele 3006 gospodării, doar 700 au încheiat, până în prezent, contracte cu întreprinderea de salubrizare creată în cadrul proiectului. Directorul întreprinderii de salubrizare,  Dorel Verhovețchi, a informat că suma totală a datoriilor cetățenilor față de întreprindere se cifrează la 206821 de lei, iar semnarea contractelor de prestare a serviciilor cu sătenii bate pasul pe loc.

Până la sfârșitul acestei săptămâni, primarii urmează să prezinte specialiștilor ADR Nord informații despre dificultățile ce împiedică buna funcționare a serviciului și un plan de redresare a situației. În acest sens, primarii pot beneficia de asistența ADR Nord și a consultanților regionali ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), astfel încât în decurs de trei luni problemele serviciului de colectare și depozitare în cele șapte localități să fie soluționate.

Pentru proiectul din raioanele Râşcani şi Drochia  Fondul Național de Dezvoltare Regională a alocat 5,8 milioane de lei, iar Guvernul Germaniei – 1,2 mln de lei, oferiți prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în R. Moldova”, gestionat de GIZ.

„S-au cheltuit șapte milioane de lei și acum nimeni să nu fie responsabil de această situație? Ca urmare a  acestei experiențe vom ști cum să procedăm în cazul unor proiecte similare, dar asta nu înseamnă că cineva acum trebuie să lase mâinile în jos. Funcționarea eficientă a serviciului de salubrizare creat ține anume de autoritățile locale. Chemați-i pe rău-platnici în judecată. E neplăcut, dar altă soluție nu există”, a subliniat directorul ADR Nord, Vitali Povonschi.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img18001327

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!