ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Secretarul general al ONU a făcut apel la introducerea de reguli globale pentru războiul cibernetic

19:42 | 19.02.2018 Categorie: Externe

Lisabona, 19 feb. /MOLDPRES/. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel luni la adoptarea de reguli la nivel global pentru a reduce impactul unui eventual război informatic asupra civililor, în contextul în care atacurile cibernetice masive par să devină primele salve în viitoarele conflicte, informează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Hackerii, dintre care mulţi ar constitui grupuri sprijinite de diverse state, au afectat anul trecut activitatea unor multinaţionale, porturi şi servicii publice la o scară fără precedent în întreaga lume, ceea ce a determinat o mai mare conştientizare a acestei chestiuni.

Săptămâna trecută, procurorul special american Robert Mueller a pus oficial sub acuzare 13 cetăţeni ruşi şi trei companii ruse sub suspiciunea că au desfăşurat activităţi ilegale şi de spionaj folosindu-se de reţelele de socializare pentru a se amesteca în alegerile din SUA din 2016.

"Episoadele de război cibernetic între state există deja. Ce e mai rău e că nu există o schemă de reglementare pentru acest tip de război. Nu este clar cum Convenţia de la Geneva sau legislaţia umanitară internaţională se aplică în acest caz", a declarat Guterres într-un discurs la Universitatea din Lisabona, capitala Portugaliei fiind oraşul său natal.

"Sunt absolut convins că, spre deosebire de marile bătălii din trecut, care se deschideau cu un baraj de artilerie sau cu un bombardament aerian, războiul viitorului va începe cu un război cibernetic masiv pentru a distruge capacităţile militare şi pentru a paraliza infrastructura de bază, cum ar fi reţelele electrice", a afirmat secretarul general al ONU.

El a spus că Organizaţia Naţiunilor Unite poate fi folosită ca o platformă în care diferiţi actori, de la oameni de ştiinţă la guverne, s-ar putea întâlni şi redacta astfel de reguli "pentru a garanta un caracter mult mai uman" al oricărui conflict care implică tehnologia informaţiei şi, mai general, pentru a menţine internetul "ca instrument în serviciul binelui".

Mai multe state din cadrul NATO au anunţat anul trecut că lucrează la un set de principii privind războiul cibernetic, pentru ca forţele lor armate să ştie care sunt situaţiile în care pot fi folosite atacurile cibernetice, obiectivul fiind obţinerea unui acord în 2019.

Unii aliaţi din cadrul NATO consideră că oprirea printr-un atac cibernetic a unei centrale electrice a inamicului ar putea fi mai eficientă decât atacurile aeriene. 

(Editor M. Jantovan)

img18001331

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!