ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un studiu lansat de BM constată o stagnare a costului reglementării afacerii în Moldova

12:59 | 20.02.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/. Nivelul de implicare a statului în activitatea întreprinderilor a rămas în anul 2017 la nivelul anului precedent, de 7.9 la sută. Îmbunătățirile ulterioare se vor produce doar în cazul în care reformele în derulare sau planificate vor fi implementate în practică. Acestea sunt unele din concluziile studiului Costul reglementării afacerilor 2017, prezentat astăzi de către Grupul Băncii Mondiale și Guvernul Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Obiectivul stabilit pentru anul 2020 în Strategia de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii este de 7 la sută.

”Asigurarea condițiilor optime pentru dezvoltarea afacerilor și creșterea încrederii businessului față de organele de stat este una din prioritățile principale care este pe agenda Guvernului”, a declarat Iulia Costin, Secretar de Stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Oficialul afirmă că pe parcursul anului 2017, Executivul a promovat un șir de reforme, necesitatea cărora a fost dictată de studiul efectuat pentru anul 2016, și care au fost axate pe îmbunătățirea mediului de afaceri, crearea condițiilor atractive pentru dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova.

Secretarul de Stat a făcut referire în context la reducerea numărului actelor permisive de la peste 400 la 151, precum și a organelor de control de la 62 la 13. Agenții economici prezintă un raport în loc de cinci anterior, iar sistemul e-raportare le dă posibilitate să facă acest lucru fără a se deplasa la instituțiile respective.

„Creșterea economică în Republica Moldova trebuie să fie bazată pe crearea locurilor de muncă în sectorul privat, iar întreprinderile mici și mijlocii au un rol crucial în economie. Rezultatele studiului arată că autoritățile trebuie să-și concentreze eforturile pentru a îmbunătăți în continuare mediul de afaceri, focusându-se pe domeniile cele mai importante. Grupul Băncii Mondiale finanțează acest studiu prin intermediul proiectului PAC-2, totodată susținând dezvoltarea businessului mic și mijlociu și prin alte proiecte menite să îmbunătățească mediul de afaceri”, a afirmat Anna Akhalkatsi, Director de țară pentru Moldova al Băncii Mondiale.

Potrivit studiului, antreprenorii percep mediul de afaceri ca fiind mai puțin nociv, însă percepția lor este în continuare precaută din cauza deficitului de personal, accesul încă dificil la finanțe, incertitudinea cadrului legal și concurenței neloaiale. Doar 20 la sută din managerii companiilor, intervievați în cadrul studiului, au constatat o îmbunătățire reală a mediului de afaceri în 2017, față de 13 la sută în 2016 care afirmau că lucrurile stau mai bine. Circa 57 la sută nu constată nici o schimbare, în timp ce 23 la sută consideră că mediul de afaceri s-a înrăutățit. Astfel de indicatori contradictorii sugerează că alți factori “indirecți” influențează percepțiile comunității de afaceri asupra mediului de afaceri, factori care nu au fost captați de studiu. Îmbunătățirile însă sunt evidente, dacă luăm în considerare faptul că în 2014 cel puțin 46 la sută din manageri notau că mediul de afaceri s-a înrăutățit și doar 11 la sută că s-a îmbunătățit.

Raportul arată că durata de înregistrare a companiilor s-a îmbunătățit ușor și că doar mai puțin de 10 la sută din companii întâmpină dificultăți la înregistrare. Notificarea în comerț a durat în medie în 2017 circa 6 zile, față de 11,9 zile în 2016. Eforturile Guvernului în acest domeniu sunt subminate de autoritățile locale.

Antreprenorii intervievați au arătat că, deși numărul controalelor s-a redus, acestea sunt de o durată mai lungă, comparativ cu perioada dinaintea moratoriului. Companiile sunt cel mai des inspectate de autoritățile fiscale, precum și Serviciul de pompieri și Inspecția Muncii. Potrivit studiului, 38 la sută din companiile locale din Chișinău au fost inspectate, comparativ cu 71 la sută în restul țării.

Studiul relevă unele tendințe îngrijorătoare. Astfel, doar 9 la sută din agenții economici sunt de părere că sunt tratați egal, ceea ce, în opinia experților Băncii Mondiale, este un indicator al lipsei încrederii în justiție și instituții. În anul 2017, una din cinci companii a avut de soluționat conflicte.

Participanții la reuniunea de prezentare a raportului au menționat că Republica Moldova se află într-o competiție acerbă cu alte țări, de aceea trebuie să se facă mai mult pentru a fi competitivă.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18001347

img18001347

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!