ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consiliul pentru Afaceri Externe al UE a salutat reformele derulate în R. Moldova

16:00 | 26.02.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 26 feb. /MOLDPRES/. Consiliul pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene a publicat astăzi concluziile privind Republica Moldova. Documentul are 27 de puncte în care sunt indicate progresele şi restanţele pe care le înregistrează ţara noastră. Concluziile emise de oficialii europeni au fost salutate de conducerea PDM, comunică MOLDPRES.

În documentul publicat astăzi Consiliul şi-a reafirmat angajamentul de a consolida asocierea politică și integrarea europeană dintre Uniunea Europeană și Moldova, prin intermediul unui parteneriat strâns, în baza Acordului de Asociere, care a intrat în vigoare în iulie 2017. Oficialii europeni au reiterat că UE rămâne angajată să susțină progresele în reformele necesare, pentru ca locuitorii Republicii Moldova să resimtă beneficiile Acordului de Asociere și ale celui de Liber Schimb.

Membrii Consiliului au subliniat că este crucial ca reformele începute în 2016 să continue și să fie implementate şi au reiterat că libertatea presei și pluralismul de opinii sunt baza unei societăți democratice, ei au îndemnat autorităţile de la Chişinău să se axeze pe reformele care se referă la concentrarea proprietății media și garantarea libertății și pluralismului presei.

Având în vedere alegerile parlamentare din 2018, Consiliul „își exprimă regretul că noua lege electorală nu include unele recomandări-cheie ale Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR”. În declaraţie membrii Consiliului au punctat şi necesitatea reînnoirii eforturilor pentru investigarea fraudei bancare. 

“Concluziile emise de Consiliul Uniunii Europene ne încurajează să continuăm reformele pe care ni le-am asumat în parcursul european al țării. Rămânem puternic angajați față de nevoile oamenilor din Republica Moldova și îi asigurăm pe partenerii noștri internaționali că au la Chișinău interlocutori serioși și realiști, inclusiv în domeniile în care este loc de mai bine. În nume personal, salut angajamentul UE față de Moldova și interesul constant pentru dezvoltarea țării noastre, reconfirmat astăzi de oficialii prezenți la Bruxelles”, a scris liderul democraţilor, Vlad Plahotniuc, pe pagina sa oficială.

Decizia Consiliului UE a fost salutată şi de speakerul Andrian Candu. ”Consider că partenerii noștri europeni recunosc un efort legislativ substanțial în ultimii doi ani în Republica Moldova, conturând totodată perspective cheie în relația țării noastre cu UE. Ne-am asumat demersuri dificile, fixându-ne drept scop stabilizarea și modernizarea țării. Privind la concluziile anterioare, este clar că Republica Moldova a mers pe un drum european cât se poate de concret, iar progresele pe care le-am înregistrat sunt majore. Uniunea Europeană a emis recomandări și direcții pentru dezvoltare esențiale, în baza cărora, ca legiuitori, vom continua să livrăm rezultate pozitive pentru oameni”, a scris Candu.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18001534

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!