ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

15:12 | 05.03.2018 Categorie: Comunicate

Chişinău, 5 mar. /MOLDPRES/. 

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării susține implementarea proiectului „Școala mea” pentru alte 20 de instituții de învățământ

Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici, a semnat astăzi Memorandumurile multilaterale de cooperare privind implementarea proiectului „Școala Mea” și în anul 2018. Inițiativa a fost lansată de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în 2014 și constă în implementarea instrumentelor de responsabilizare socială pentru reforma educației în Republica Moldova.

În debutul evenimentului, secretarul de stat Angela Cutasevici a mulțumit partenerilor pentru implicare și dedicare, subliniind contribuția substanțială atât a autorităților locale și raionale, cât și a experților la transparentizarea gestionării bugetelor școlilor selectate și la îmbunătățirea calității serviciilor educaționale pe care acestea le oferă. „Proiectul „Școala mea” este unul benefic și necesar nu doar pentru autorități și instituțiile de învățământ, ci mai ales pentru comunitate. Se știe că elevul care astăzi este informat despre activitatea școlii, mâine va fi un cetățean activ al societății. Prin urmare, noi susținem implementarea acestui proiect, având certitudinea că astfel vom avea o educație de calitate”, a declarat oficialul.

Cele 20 de școli semnatare ale Memorandumurilor de cooperare vor beneficia, în cadrul proiectului de asistență, de posibilitatea realizării unui dialog cu toți actorii implicați în procesul educațional la nivel local, acesta fiind construit pe dovezi și argumente în ceea ce privește bugetul gestionat de instituție, calitatea serviciilor, prioritățile de dezvoltare ale școlii.

Lista școlilor selectate (din 13 raioane, inclusiv cinci raioane noi în proiect: Cimișlia, Ștefan Vodă, Taraclia, Ocnița și Rezina) a fost consultată cu reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Inspectoratului Școlar Național, membrilor Consiliului Consultativ și ai partenerilor regionali ai proiectului. În anul curent, școlile vor beneficia de suport în elaborarea analizei bugetului instituției, organizarea audierilor publice ale acestuia și completarea fișelor de implicare privind satisfacția elevilor, părinților și a profesorilor vizavi de procesul educațional. Astfel, alte 20 de instituții de învățământ, cu un număr total de 6.712 de elevi, vor primi asistența necesară în inițierea procesului de responsabilizare socială în comunitățile lor, pentru a îmbunătăți serviciile educaționale pe care le oferă.

Reamintim că Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” implementează proiectul „Școala Mea – responsabilizare socială pentru reforma educației din Republica Moldova” începând cu anul 2014, cu suportul financiar oferit de Parteneriatul Global pentru Responsabilizare Socială al Băncii Mondiale și suportul informațional al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!