ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Serviciului Vamal

16:17 | 05.03.2018 Categorie: Comunicate

Chişinău, 5 mar. /MOLDPRES/.

Autoritățile vamale din Republica Moldova și Ucraina își consolidează, cu suportul EUBAM, cooperarea în domeniul MIF

Evaluarea situației actuale și discutarea, din perspectiva vamală, a evoluțiilor viitoare privind managementul frontierei la hotarul moldo-ucrainean au constituit principalele obiective ale ședinței trilaterale de la Odessa, la care au participat Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, șeful Misiunii de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), Slawomir Pichor, și Președintele interimar al Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei, Miroslav Prodan.

Discuțiile au vizat modul de implementare, de către părți, a principalelor instrumente de cooperare transfrontalieră, prevăzute de managementul integrat al frontierei (MIF), precum controlul comun și schimbul de informații.

În ceea ce privește punctele de trecere a frontierei în care nu sunt încă prevăzute operațiuni de control comune, părțile au convenit asupra necesității unei coordonări sporite a traficului și a procedurilor de control. Schimbul de informații în timp real despre fluxurile atestate, suplinirea numărului de personal, cooperarea cu agențiile de frontieră și utilizarea tuturor pistelor de control, indiferent de sensul de circulație, au fost câteva din propunerile discutate.

În alocuțiunea sa, Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a menționat eficiența întrunirilor în acest format, care le permite părților să convină de comun acord asupra celor mai viabile forme de interacțiune. ”Gestionarea eficientă a frontierei, prin asigurarea concomitentă a elementelor de securizare și fluidizare, reprezintă o responsabilitate comună. Iată de ce, este important ca aceste măsuri să fie asigurate de către toate cele patru autorități vamale și de frontieră din Republica Moldova și Ucraina. Iar această necesitate devine și mai stringentă în contextul în care avem deja ratificat Acordul ce permite instituirea controlului comun pe întreg segmentul de frontieră moldo-ucraineană”, a declarat Vitalie Vrabie.

La rândul său, șeful EUBAM, Slawomir Pichor, a dat asigurări că Misiunea va continua să sprijine pe deplin îmbunătățirea cooperării vamale interinstituționale și transfrontaliere între parteneri. În același timp, EUBAM va continua să acorde tot sprijinul pentru realizarea lucrărilor de construcție a noii infrastructuri a punctelor comune de trecere a frontierei în scopul armonizării proceselor transfrontaliere în Moldova și Ucraina în conformitate cu standardele MIF și cele mai bune practici ale UE.

De asemenea, în cadrul discuțiilor, a fost abordată necesitatea reabilitării căilor de acces spre mai multe posturi vamale. Potrivit lui Vitalie Vrabie, drumurile impracticabile îi determină pe conducătorii auto să evite unele puncte de trecere și să opteze pentru altele, care devin, în consecință, suprasolicitate. ”Partea moldovenească are deja prevăzute, pentru acest an, lucrări de reabilitare a celor mai deteriorate porțiuni de drum. Totuși, pentru ca această problemă să fie soluționată, este necesar ca aceste acțiuni să fie întreprinse și pe teritoriul Ucrainei”, a specificat șeful Vămii.

În replică, Președintele interimar al Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei, Miroslav Prodan a declarat că acest aspect urmează a fi examinat în termeni restrânși, pentru a fi identificate cât mai curând posibilitățile de reparație a tronsoanelor afectate.

La inițiativa Serviciului Vamal, subiectul reabilitării căilor de acces urmează a fi discutat în cadrul unei ședințe interinstituționale, la care vor fi invitate autoritățile de resort din Republica Moldova și Ucraina.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!