ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ciprioţii turci au ameninţat că vor exploata gazele naturale maritime pe cont propriu

10:11 | 10.03.2018 Categorie: Externe

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Ciprioţii turci au avertizat că vor efectua propriile foraje maritime de explorare a zăcămintelor de ţiţei şi gaze, dacă ciprioţii greci îşi continuă planurile în acest sens, informează Reuters, preluat de AGERPRES și MOLDPRES. Vineri, Kudret Ozersay, ministru de externe al Republicii Turce a Ciprului de Nord (recunoscută ca stat doar de Turcia), a insistat: "Fie facem asta împreună - prin dialog, acord şi acţiune comună, fie lucrurile se opresc, fie noi (ciprioţii turci) vom face acelaşi lucru, vom începe şi noi exploatarea şi forajele".

Guvernul din partea greacă a Ciprului, recunoscut internaţional, a acordat unor companii multinaţionale licenţe de explorare pentru petrol şi gaze în mai multe perimetre offshore. Dintre beneficiari, grupul italian Eni a renunţat luna trecută la forajele planificate, din cauza prezenţei unor nave militare turce. O filială a ExxonMobil urmează să înceapă explorările anul acesta.

Turcia a ameninţat că va împiedica acţiunile unilaterale ale ciprioţilor greci, dar Ciprul - stat membru al Uniunii Europene din 2004 - nu a indicat că ar fi dispus să renunţe la exploatarea resurselor naturale din zona economică maritimă. Autorităţile de la Bruxelles au cerut celor de la Ankara să evite ameninţările şi să se abţină de la acţiuni care ar putea periclita relaţiile cu UE.

Insula Cipru este divizată din 1974, în urma unei lovituri de stat a ciprioţilor greci, care intenţionau unirea cu Grecia, acţiune urmată de ocuparea nordului ţării de către Turcia. Din 2015, cele două părţi cipriote negociază reunificarea, sub coordonarea ONU.

(Editor L. Alcază)

img18001911

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!