ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Iurie Matei a marcat cea de-a 50-a aniversare

11:04 | 11.03.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 mar. /MOLDPRES/. Artistul plastic Iurie Matei, maestru în artă, Artist al Poporului, pictor-şef al Teatrului Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov", a împlinit astăzi 50 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut pe 11 martie 1968 în satul Cazangic, raionul Leova. A studiat la Şcoala de pictură pentru copii din oraşul Leova (1981-1983), Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală" (1983-1987), iar în anul 1995 a absolvit Facultatea de Arte Plastice a Institutului de Stat de Arte din Chișinău.

În anul 1987, a debutat cu o colecție personală în incinta Colegiului Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală" din Chișinău. În anii 1991-1994 a avut expoziţii personale în Galeria Decor din Odesa, iar în perioada anilor 1993-2002 - 12 expoziţii personale în R. Moldova, 20 de expoziţii reprezentative internaţionale şi 3 expoziţii reprezentative vernaculare. Lucrările sale se află în colecţii particulare din Canada, Federaţia Rusă, Franţa, Germania, Israel, Norvegia, Olanda, România, Republica Moldova, Republica Ucraina, Spania, Statele Unite ale Americii.

Din 2005, Iurie Matei este preşedinte al Clubului Naţional de Artă „Minerva" şi tot de atunci - lector superior la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Din 2010 deţine funcţia de pictor-şef al Teatrului Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov" și din anul 2012 este șef al Catedrei de Pictură, Facultatea Arte Plastice, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. În 1999 lansează premiile „Iurie Matei" pentru literatură, arte plastice, muzică, teatru-film, mecenat şi management în artă. A inițiat şi susține financiar colecţia de cărţi „Gloria spiritum". A fost membru al juriului la mai multe concursuri naţionale şi internaţionale, a semnat scenografia la mai multe spectacole de teatru și film.

Pentru activitatea profesionistă a fost distins cu Setul de medalii Mihai Eminescu, oferite de Moldova Nord Bank, Premiul pentru Tineret, acordat de Primăria Municipiului Chişinău, Medalia ”Mihai Viteazul”, oferită de Consiliul Judeţean Prahova, România, Premiul pentru scenografie, oferit de Uniunea Teatrală din Moldova, medalia ”Eugeniu Ureche”, acordată de UNITEM ș.a. În 2010 i se conferă titlul onorific „Maestru în artă" și în 2014 –  titlul onorific ”Artist al Poporului”.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18001925

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!