ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii

10:49 | 17.03.2018 Categorie: Comunicate

Ministrul Chiril Gaburici s-a întâlnit cu locuitorii și conducerea raionului Ialoveni

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. Realizările Guvernului, prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii, dar și măsurile întreprinse de autorități pentru dezvoltarea localităților rurale au fost discutate de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu locuitorii din raionul Ialoveni. La discuții au participat primarii localităților, conducerea raionului, dar și conducătorii serviciilor publice desconcentrate și descentralizate.

Ministrul Economiei și Infrastructurii a trecut în revistă principalele reușite ale guvernării din ultimii doi ani. Chiril Gaburici a menționat că economia a înregistrat, în anul 2017, o creștere cu 4,5% comparativ cu anul 2016.

„Astfel, Republica Moldova a atins unul dintre cele mai mari ritmuri de creștere economică din regiune. În trimestrul patru al anului 2017 s-a înregistrat o creștere cu 6,4%, iar în trimestrul trei – cu 5%.”, a subliniat ministrul Economiei și Infrastructurii.

În cadrul discuțiilor cu locuitorii și conducerea raionului Ialoveni, Chiril Gaburici a punctat principalele obiective ale Ministerului Economiei și Infrastructurii stabilite pentru continuarea proceselor de dezvoltare și modernizare a țării. Printre priorități a fost menționat domeniul infrastructurii drumurilor, și anume proiectul „Drumuri bune pentru Moldova”, care prevede reabilitarea a circa 1200 km de drumuri, care vor acoperi aproape 1200 de localități. Suma totală a investițiilor va fi circa 1,6 miliarde de lei. Banii vor fi alocați din Fondul Rutier – 500 de milioane de lei și din Bugetul de Stat – 1100 de milioane de lei.

Securitatea energetică a țării este o altă prioritate a MEI. Ministrul Chiril Gaburici a reiterat necesitatea diversificării surselor energetice, posibilitatea utilizării energiei regenerabile, dar și darea în exploatare a Gazoductului Ungheni-Chișinău. Oficialul a reiterat că tarifele la gaz vor fi mai mici de la 1 ianuarie (retroactiv), iar în urma semnării contractelor de achiziționare a energiei electrice, valabile pentru perioada 01 aprilie 2018 – 31 martie 2019, tarifele plătite de cetățeni pentru energia electrică consumată nu se vor majora.

La final, Chiril Gaburici a reiterat preocuparea Guvernului pentru depășirea dificultăților cu care se confruntă locuitorii din raion, precum și pentru asigurarea unui nivel de trai mai înalt. Ministrul și-a exprimat deschiderea și interesul Ministerului Economiei și Infrastructurii de a oferi suportul necesar cetățenilor și administrației publice locale pentru dezvoltarea raionului Ialoveni.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!