ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Veaceslav Manolachi: ”Un prim pas pentru revigorarea sportului universitar a fost făcut”

09:49 | 18.03.2018 Categorie: Sport

Interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de către președintele Federației Sportului Universitar din Moldova (FSUM), Veaceslav Manolachi, rector al Universității de Stat de Educație Fizică și Sport

MOLDPRES: Ați fost reales la finele anului trecut președinte al FSUM și ați reușit să relansați într-un termen-record - după o întrerupere de aproximativ doi ani – campionatele naționale universitare. Cum ați izbutit?

Veaceslav Manolachi: Declar franc, fără înconjururi și falsă modestie, lucru ce n-o să placă și o să convină unor, dar asta-i realitatea. Sportul universitar din țară – cu suportul unor oameni care nu pot, dar se vor numaidecât șefi - intrase într-o criză evidentă. A fost necesară o adunare de urgență pentru ca lumea să-și rostească păsul, gândurile și să le spună în față: ”Plecați. N-ați făcut nimic pentru progresul sportului universitar. Dimpotrivă, l-ați înglodat în datorii”. Și... au fost plecați prin vot covârșitor, fiindu-mi acordată mie onoarea de a-l conduce.

Am mulțumit frumos și le-am spus din start că nu va fi deloc ușor să readuc repede lucrurile în albia firească. Doar trebuia, în primul rând, să rezolv în regim de urgență datoria lăsată de fosta conducere. Și era o sumă frumușică de bani - 417 mii de lei.  Am apelat la toți prietenii mei, la toate relațiile bune ce le am cu diferiți oameni de afaceri și, spre marea uimire a fostei conduceri, datoria a fost achitată. Astfel, am început să activăm în condiții relativ normale de lucru.

M.: Al doilea pas concret făcut a fost reluarea campionatelor naționale universitare. A fost dificilă revenirea la normalitate? 

V.M.: Important în toată viața, activitatea noastră, în opinia mea, este să stabilești corect prioritățile și să cunoști pârghiile, să știi cum să le mânuiești pentru a atinge obiectivele trasate, să dai dovadă de un management în spiritul cerințelor timpului. Pare-mi-se, am această calitate. Nu-i doar o părere personală laudativă. O recunosc oficial mai mulți oameni din sport, mediul academic din țară. Inclusiv, neprietenii mei de care, din păcate, nu duc lipsă.

În acest context, am stabilit la puțin timp după ce am discutat amănunțit cu profesorii și antrenorii, implicați în desfășurarea evenimentelor, programul competițional care include 20 de discipline sportive. Am stabilit, de comun acord, arenele sportive unde se vor desfășura turneele și competiția multașteptată de studenți a demarat într-un cadru festiv, primăvara curentă, la complexul de sporturi a Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”. Spun festiv, pentru că la eveniment a participat și Președintele țării Igor Dodon. Și nu doar a fost prezent, a felicitat corpul profesoral, studenții, cu ocazia reluării competiției, dar a și promis primelor trei selecționate situate în clasamentul general prime egale cu 200 mii de lei, 150 mii și, respectiv, 100 mii de lei.

M.: A propos, referitor la arenele sportive universitare existente, nu a fost semnalată vreo problemă?

V.M.: Deloc. Am să remarc că la acest capitol situația este bună. USEFS are o sală polivalentă modernă. La USMF ”Nicolae Tetemițanu” există un complex unde se desfășoară și competiții internaționale. Universitatea Tehnică din Moldova, de asemenea, dispune de o bază sportivă bună, un complex fotbalistic excelent. La Universitatea de Stat din Moldova funcționează un Palat al sporturilor. La Universitate Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” urmează să fie dat în folosință anul curent un complex modern, unde vor putea fi organizate chiar și concursuri internaționale. Situația la celelalte instituții de învățământ superior este, în acest context, mai modestă, dar minimul strict necesar există și este necesară doar dorința de a face sport. Asta, desigur, nu înseamnă că nu trebuie să fie construite și aici arene sportive moderne.

M.: Loturile naționale universitare vor participa la Campionatele Mondiale Universitare din anul curent?

V.M.: Am să fac tot posibilul ca să participe măcar la câteva dintre acestea. Evident, la cele unde avem șanse de a ne prezenta destoinic. Cei care intenționează să fie prezenți la asemenea turnee de anvergură doar ca ”turiști” îi rog nici să nu vină la mine și să insiste să plece. Declar în speranța că voi fi auzit. Haideți să facem treabă, să ne raliem la standardele internaționale și apoi să cerem deplasări la cele mai importante turnee internaționale.

Reluarea campionatelor naționale universitare urmărește scopul de a menține dorința, cred, a tuturor studenților, de a face sport, fie și cu caracter de masă. Asta pentru că sănătatea este cel mai de preț lucru al fiecăruia dintre noi, iar societatea are nevoie de oameni sănătoși. Sportul de performanță este apanajul unui număr restrâns de tineri. Ei ne reprezintă țara, națiunea și au, de asemenea, nevoie de suport, ajutor, anumite investiții. Voi căuta posibilități și îi voi sprijini pe fiecare care merită să ne reprezinte pe arena internațională.

M.: Ce vă ajută mult în activitatea desfășurată?

V.M.: Pe lumea asta sunt lucruri despre care nu se trâmbițează cu glas tare, dar fiindcă a venit vorba vreau să spun că mă întărește mereu credința în Dumnezeu. Apoi, respect  enorm oamenii faptelor concrete. Iată de ce, ca să nu arunc fraze goale în vânt, vă spun că sunt ctitor la bisericile din satul natal Zamciogi şi comuna Romaneşti (ambele din raionul Străşeni), dar şi la mănăstirea „Sf. Mironosiţe Marta şi Maria” din  Hagimus (Căușeni). Recent, am fost la muntele Afon, unde m-am rugat pentru toată lumea bună, dornică de fapte frumoase.

M.: Cum folosiți puținul timp liber apărut?

V.M.: Cu familia. Deși nu sunt băutor, îmi place mult să fac vinuri, licori alese. Lumea care le-a gustat, spun că sunt extraordinare și că pot să mă iau la întrecere și cu oenologi renumiți. Să-i cred? Îmi mai place să cultiv pe lotul meu diferite legume, verdețuri, să stau de vorbă, într-o atmosferă relaxantă, cu bunii mei prieteni...

Fișier biografic

Doctor habilitat, profesor, rector al USEFS, investit cu al 4-a mandat.

Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Seul (Coreea de Sud); Universităţii din Craiova (România); Universităţii de Stat de Cultură Fizică din Kiev (Ucraina); Universităţii de Stat de Educaţie Fizică din Minsk (Belarus); Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi (România); Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti (România); Academiei de Stat de Cultură Fizică din Moscova (Rusia); Academiei de Stat de Cultură Fizică, Sport şi Turism din Smolensk (Rusia); Academiei de Spor şi Turism din Almatî (Kazahstan); Universităţii de Cultură Fizică “P.F. Lesgaft”, Sankt Petersburg (Rusia); Institutului de Stat de Cultură Fizică şi Sport din Armenia; Universităţii de Stat de Cultură Fizică, Sport şi Turism din Kuban (Rusia).

Cavaler al mai multor distincţii de stat, inclusiv ”Ordinul Republicii”. Honorary Professor of the Academic Union, Oxford (Marea Britanie), maestru al sportului la sambo şi judo, Antrenor Emerit al Republicii Moldova, președinte de onoare al Federației Moldovenești de Judo.

(Reporter I. Robu, editor A. Răileanu)

img18002145

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!