ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pe drumurile din țară se circulă cu dificultate

17:27 | 18.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 18 mar. /MOLDPRES/. Pe drumurile din țară se circulă cu dificultate, iar salvatorii au deblocat patru autovehicule, care au rămas blocate pe traseele înzăpezite, relatează MOLDPRES.

Potrivit datelor Administrației de Stat a Drumurilor, pe parcursul zilei de astăzi, la lucrări de patrulare, deszăpezire şi combatere a ghețușului au fost implicate 242 unități de tehnică și 302 muncitori, care au împrăștiat peste 1300 de tone de material antiderapant.

Sursa citată a precizat că există dificultăți de circulaţie rutieră pe următoarele tronsoane de drum: R1 Chişinău – Ungheni, R 16 Bălţi – Făleşti – Sculeni și R 8 Edineţ – Otaci – frontieră cu Ucraina. Pe sectoarele de drum menţionate, întreprinderile de întreţinere a drumurilor au organizat echipe mobile de tractare a camioanelor de mare tonaj.

Solicitat de agenție, ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a menţionat că salvatorii au intervenit pe drumuri locale din raionale Rezina, Șoldănești, Ungheni și Dubăsari. „În total, au fost deblocate trei autoturisme și un camion ce transporta pâine”, a spus Pușcașu.

La rândul său, Inspectoratul Național de Patrulare (INP) informează că, în prezent, echipajele de patrulare însoțesc autospecialele pentru deszăpezirea drumurilor și presărarea materialului antiderapant. Reprezentanții INP susțin că trasee blocate nu sunt, însă transportul circulă cu dificultate. Totodată, din cauza viscolului, starea drumurilor poate brusc să se schimbe.

Primarul interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu, a anunțat că autoritățile locale au luat decizia să închidă strada Vadul lui Vodă din capitală. „Mașinile și utilajele sunt în teren și lucrează la curățirea străzilor”, a afirmat edilul.

Conform datelor IGSU, pentru moment, mai rămâne deconectată de la energia electrică localitatea Cioc-Maidan din UTA Găgăuzia.

Totodată, Poliția de Frontieră a precizat că din cauza podurilor de gheață formate pe râul Nistru, rămâne sistată activitatea posturilor vamale de tip debarcader „Cosăuți” și „Soroca”. 

De asemenea, conform Aeroportului Internațional Chișinău, traficul aerian se desfășoară în condiții de iarnă. Toată tehnica este antrenată în procesul de deszăpezire și se intervine constant, astfel încât să fie asigurate condiții optime pentru desfășurarea în deplină siguranță a zborurilor. La momentul actual, există rețineri la decolarea unei aeronave spre Londra, iar o cursă spre București a fost anulată. În același timp, există întârzieri la aterizarea curselor din Veneția, Dublin și Istanbul. La fel, a fost anulată sosirea unei curse din București.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe parcursul zilei de astăzi, pe teritoriul țării s-au înregistrat următoarele temperaturi: zona nord -4..-10°C, zona centru -2..-8°C și zona sud 0..-3°C. Au căzut ninsori abundente în zona de nord, parţial moderate în zona de centru şi sud, unde s-a înregistrat și lapoviţă. Cerul a fost predominant noros, în zona de nord - viscol, izolat cu intensificări.

Meteorologii au anunţat Cod Galben de ninsori, polei, vânt și valuri de frig. Avertizarea este valabilă pentru perioada 17-22 martie.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18002157

img18002157

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!