ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șahistul Viorel Bologan a repurtat a doua victorie la Campionatul European

08:50 | 20.03.2018 Categorie: Sport

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Marele maestru internațional  Viorel Bologan a obținut ieri a doua victorie la Campionatul European individual, care se desfășoară la Batumi (Georgia), relatează MOLDPRES.

El l-a învins în runda a treia a turneului, cu piesele negre, pe Sousa Andre Ventura (Portugalia). Cu 2 puncte din 3 posibile jucătorul moldovean ocupă locul 107 printre 302 participanți. Șase șahiști au acumulat maximum de puncte după trei runde disputate.

În prima rundă Viorel Bologan i-a cedat lui Roman Martynov din Ucraina, iar într-a doua l-a întrecut pe Hovhannes Hakobyan (Armenia). Astăzi, în runda a patra, șahistul moldovean va juca din nou cu un reprezentant al Armeniei, Arman Mikaelyan.

Ediția  actuală a Europenelor este a 19-ea. 135 dintre participanți sunt mari maeștri internaționali, iar 56 – maeștri internaționali. Coeficientul ELO cel mai înalt – 2746 puncte –  îl posedă Dmitry Iakovenko (Rusia). ELO-ul lui Viorel Bologan este egal cu 2600 puncte. El ocupă la acest indice locul 71.

Fondul de premiere este egal cu 100 000 de euro. Campionul va fi remunerat cu 20 000 de euro. Primii 22 clasați obțin dreptul de a participa la Cupa Mondială.

Cei mai mulți șahiști – 34 – reprezintă Armenia. Urmează, în ordine, la acest capitol, Georgia (32) și Azerbaidjan (29). În total participă jucători din 34 de țări. Viorel Bologan este singurul șahist din Republica Moldova care evoluează la Europene. Campionatul se va încheia pe 29 martie.

(Reporter I. Robu, editor M. Jantovan)