ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Serviciului Vamal

10:57 | 23.03.2018 Categorie: Comunicate

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. 

Serviciul Vamal va fi susținut de experții Programului USAID în demersurile de facilitare a comerțului și îmbunătățire a mediului de afaceri

Consolidarea coridoarelor comerciale, armonizarea legislației, dezvoltarea conceptului AEO și a comerțului electronic reprezintă principalele direcții de asistență în domeniul vamal, prevăzute de Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova. Măsurile care urmează a fi întreprinse în vederea realizării acestor obiective se conțin în Planul comun de acțiuni, semnat de către Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, și Directorul Programului, Douglas Muir.

Planul este preconizat pentru o perioadă de 2 ani, cu posibilitatea prelungirii sau completării acestuia. La etapa inițială, activitățile comune prevăd analiza cadrului legal ce reglementează domeniile nominalizate, precum și examinarea necesităților de asistență tehnică, după caz. Următorul pas va consta în elaborarea unui raport în care vor fi incluse toate recomandările înaintate.

Astfel, rezultatele preconizate vizează preponderent îmbunătățirea calității serviciilor prestate de către Serviciul Vamal, modernizarea și consolidarea lanțurilor comerciale ale Moldovei, recunoașterea mutuală a 
agenților economici autorizați și aplicarea soluțiilor comerciale digitale. Totodată, îmbunătățirea indicatorilor de progres la aceste capitole i-ar permite Republicii Moldova să obțină un scor mai bun în clasamentele internaționale de profil, fapt ce ar spori și atractivitatea investițională a țării noastre.

Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, le-a mulțumit reprezentanților Programului pentru asistența acordată autorității vamale în implementarea unora dintre principalele obiective strategice orientate spre facilitarea comerțului internațional și crearea unui mediu antreprenorial competitiv. ”Vom depune tot efortul pentru a valorifica la maxim oportunitățile ce derivă din acest parteneriat, astfel încât să înregistrăm rezultate vizibile, care să aibă și durabilitate. Vorbim despre niște măsuri care sunt așteptate de către mediul de afaceri, iar datorită acestei asistențe, vom reuși accelerarea implementării acestora”, a precizat Vitalie Vrabie.

În replică, Directorul de Program, Douglas Muir, a declarat că: ”Moldova parcurge o perioadă de timp extrem de interesantă prin faptul că se îndreaptă spre punerea în aplicare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) cu Uniunea Europeană. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Serviciul Vamal al Moldovei pentru a sprijini integrarea DCFTA și, în general, pentru a contribui la facilitarea comerțului, astfel ajutând companiile din Moldova să-și transporte mai eficient mărfurile peste granițele naționale”.

Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova a fost lansat la data de 30 ianuarie curent, Serviciul Vamal fiind unul dintre instituțiile beneficiare. Cu o durată de implementare de 4 ani de zile, Programul vine să sprijine instituțiile guvernamentale din Republica Moldova în îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în particular, a celor prevăzute la capitolul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Acesta mai urmărește să contribuie la realizarea reformelor de reglementare și stimulare a afacerilor, la îmbunătățirea comunicării strategice dintre sectoarele public și privat prin dezvoltarea dialogului reciproc, consolidarea și cooperarea strânsă cu organizațiile profesionale, în
special cu cele din domeniul întreprinderilor mici și mijlocii, precum și cu presa economică.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!