ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Circa 50 de elevi, studenți și profesori au participat la Festivalul-Concurs Național al cântecului francofon ”Chantons, amis!”

12:30 | 25.03.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 mar. /MOLDPRES/. Circa 50 de elevi, studenți și profesori au participat la cea de-a XV-a ediție a Festivalului-Concurs Național al cântecului francofon ”Chantons, amis!”, care s-a desfășurat ieri în incinta Academiei de Studii Economice din capitală, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Colegiul Național de Comerț al Academiei de Studii Economice a Moldovei, Asociația Profesorilor de Limba Franceză din Republica Moldova, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Comisia Națională pentru UNESCO în Republica Moldova.

Solicitată de MOLDPRES, profesoara de limbă franceză de la Colegiul Național de Comerț, Svetlana Manuil, fondatoarea festivalului, a menționat că pe parcursul celor 15 ediții au fost descoperiți și promovați peste 700 de tineri. ”De aici și-au început cariera artistică cântărețele de operă Ana Cernicova și Natalia Tanasiiciuc, interpretele Tatiana Heghea, Eva Timuș, Ana Munteanu ș.a.”, a specificat Svetlana Manuil.

La rândul său, compozitorul Constantin Rusnac, președintele juriului, a afirmat că festivalul ia amploare de la o ediție la alta. ”Am descoperit aici tinere talente din diverse zone geografice ale țării. Mă bucur că festivalul a devenit unul cu adevărat național”, a accentuat Constantin Rusnac.

Festivalul s-a desfășurat pe următoarele secțiuni și categorii de vârstă: secțiunea „Copii”, cu vârsta cuprinsă între 10–13 ani, secțiunea „Adolescenți”, cu vârsta cuprinsă între 14–17 ani, secțiunea „Tineri”, cu vârsta cuprinsă între 18–25 ani și secțiunea „Profesori și maturi” – fără limită de vârstă.

La secțiunea copii, de Grand Prix s-a învrednicit Liviu Spătaru din Drochia. Cu premiu I s-a ales Alina Cernețchi din Nisporeni, cu premiul II -  Bogdan Tomac (Soroca) și Carolina Nafronița (Căușeni) și cu premiul III – Anastasia Ivasiuk (Ucraina) și Cătălina Lepădatu (Chișinău). La secțiunea ”Adolescenți”, Grand Prix a fost obținut de Irina Curbet (Anenii Noi), premiul I -  de Victoria Moraru (Bălți), premiul II – de Victoria Capcelea (Bălți) și Bogdana Chilari (Drochia) și premiul III - de Natalia Rusu (Telenești) și Maria Nistor (Leușeni, Hâncești).

La secțiunea ”Tineri”, Grand Prix a fost luat de Alina Samanati (Șoldănești),  premiul I – de  Adelina Stoica (Chișinău), premiul II – de Dimitriana Chircu (Strășeni),  Daniel Berdoc și Victor Ilieș (Soroca) și premiul III -  de Diana Matvei (Camenca) și Daniel Doba (Chișinău). La secțiunea ”Profesori și maturi”, în posesia Marelui Premiu a intrat Nina Chilari din Mândâc, Drochia. Cu premiul I s-a ales Victoria Dumneanu (Chișinău), cu premiul II -  Nadejda Gurițenco (Dubăsari) și Mihai Ghilan (Căinari) și cu premiul III -  Larisa Postică (Anenii Noi) și Natalia Pădureț (Cimișlia). Doi dintre învingători, Alina Samanati și Nadejda Gurițenco, vor beneficia de o călătorie în Franța.

Festivalul-Concurs Național al cântecului francofon ”Chantons, amis!” a fost lansat în 2004.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18002403

img18002403

img18002403

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!