ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mediul de afaceri din Regiunea de Nord a țării va fi susţinut de un nou Program USAID

12:04 | 28.03.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. Regiunea de Nord a Republicii Moldova va beneficia de un Program pentru reforme structurale, finanţat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Proiectul are scopul să îmbunătăţească mediul de afaceri din zonă, prin stimularea reformelor de reglementare a businessului şi dezvoltarea dialogului dintre sectoarele public şi privat, transmite MOLDPRES.

“Noul Program vine în sprijinul companiilor din ţara noastră, care doresc să-şi crească competitivitatea mărfurilor pe pieţele europene, facilitând comerțul. În toate aceste domenii vom acorda suportul necesar agenţilor economici, vom promova comunicarea dintre business şi autorităţile publice locale, precum şi serviciile care susţin comerţul intern şi internaţional”, a menţionat Sergiu Harea, preşedintele Camerei de Comerț și Industrie a R. Moldova, în cadrul evenimentului de lansare a programului, desfăşurat ieri la Bălţi.

La rândul său, Douglas Muir, directorul Programului USAID pentru Reforme structurale în R. Moldova, a remarcat că “în cadrul acestui Program, USAID s-a angajat să lucreze cu toți cei interesați din întreaga țară și, bineînțeles, cu cei din Bălți și din zona de nord”.  “Reformele administrative și chestiunile legate de reglementarea comerțului afectează și mediul de afaceri, și cetățenii, oriunde s-ar afla. Ne propunem să auzim vocea oamenilor din fiecare raion și dorim ca antreprenorii să fie bine informați despre restructurările și schimbările care se produc”, a specificat Douglas Muir.

USAID va sprijini Guvernul R. Moldova în procesul de integrare a țării în sistemele comerciale regionale și mondiale. Programul vine să ajute produsele moldoveneşti să ajungă și să se afirme pe piețe mai largi și mai dinamice. Potrivit experţilor USAID, acest lucru va fi posibil “dacă va porni de la simplificarea condițiilor legale și de reglementare în vederea stimulării întreprinderilor de a se dezvolta şi până la raționalizarea canalelor de facilitare a comerţului şi logisticii aferente”.

Totodată, s-a menţionat că Programul va avea un impact direct asupra eforturilor anti-corupție printr-o serie de intervenții, care vor spori transparența, vor ajuta R. Moldova sa dezvolte noi aplicații și sisteme e-guvernare, reducând prezența banilor în numerar în cadrul interacțiunii dintre funcționarii publici și utilizatorii de servicii.  

Perioada de implementare a Programului este de patru ani, iar bugetul - de 11,2 milioane de dolari. Compania americană Nathan Associates Inc., contractată de USAID, este cea care va asigura implementarea Programului în R. Moldova.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18002492

img18002492

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!