ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actorul și umoristul Gheorghe Urschi a fost omagiat la 70 de ani de la naștere

12:16 | 02.04.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 apr. /MOLDPRES/. Sute de oameni de cultură și admiratori din toate colțurile țării s-au reunit duminică seară în cadrul unui spectacol la Palatul Național ”Nicolae Sulac”, pentru a-i aduce un omagiu actorului, regizorului și scriitorului Gheorghe Urschi, supranumit regele umorului, la 70 de ani de la naștere, informează MOLDPRES.

Alături de omagiat au fost interpreții Iurie Sadovnic, Anișoara Puică, Adrian Ursu, Nicolae Glib, invitatul special Alexandru Arșinel, surorile Osoianu, Orchestra de muzică populară ”Mugurel”, dirijată de Ion Dascăl, actorii Petru Hadârcă, Ion Mocanu, Angela Ciobanu, Petru Ostric, Diana Decuseară-Onică, Alexandru Pleșca, Gabi Lungu, Sergiu Voloc ș.a.

În mesajul său de felicitare, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a menționat că geniul maestrului nu s-a manifestat doar în satiră, dar și în literatură și actorie, atât pe scenele teatrelor, cât și în cinematografie. ”Prin glumele sale, ne-a reamintit mereu cine suntem și că putem să fim mai buni și mai înțelepți. Maestre, să-ți dea Domnul putere și sănătate. La Mulți Ani!”, a mai spus ministrul Monica Babuc.

Solicitat de MOLDPRES, cântărețul Iurie Sadovnic a afirmat că a fost un spectacol minunat, cu muzică de calitate și cu secvențe din diverse emisiuni cu Gheorghe Urschi. ”Împreună cu surorile Osoianu, am interpretat o piesă pe versurile și muzica omagiatului – ”Astăzi și ieri”. Gheorghe Urschi este un artist total, care merită respectul nostru, al tuturor”, a subliniat Iurie Sadovnic.

Gheorghe Urschi s-a născut în 1948 în Cotiujenii Mari, raionul Șoldăneşti. În 1970, a absolvit Şcoala de Teatru „Boris Şciukin” din Moscova. A fost actor la Teatrul Republican pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”.  A jucat în multe piese de teatru şi a regizat zeci de spectacole. De-a lungul a peste patru decenii de activitate, Gheorghe Urschi a scris cărţi, a semnat câteva piese de teatru, scenarii de film şi a realizat numeroase emisiuni şi concerte. A scris piesele de teatru: „Mezinul” (1979), „Vom trăi și vom vedea” (1986), „Testamentul” (1992), „Testamentul-2” (2001), „Doi cocori, două viori” (2003), „Și iar Chirița!” și o duzină de piese pentru copii. Pe unele dintre acestea le-a regizat și a jucat în ele.

În iunie 2011, Gheorghe Urschi a suferit un atac cerebral, urmând un an de spitalizare.

În 2008, Gheorghe Urschi a fost distins cu „Ordinul Republicii”, iar în 2012 i s-a conferit titlul de „Artist al Poporului”.  În 2014, de ziua sa de naştere, a devenit cetăţean de onoare al oraşului Chişinău.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18002653

img18002653

img18002653

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!