ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România este partenerul comercial numărul unu pentru Republica Moldova, susţine Pavel Filip

09:47 | 03.04.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 3 apr. /MOLDPRES/. România este partenerul comercial numărul unu pentru Republica Moldova. Afirmaţia a fost făcută de Premierul Pavel Filip într-un interviu acordat pentru un cotidian de la Bucureşti, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, odată cu implementarea Acordului de asociere și de liber schimb cu UE, Republica Moldova a mărit exporturile pe piața UE, anul acesta trecând de cota de 65% din totalul exporturilor. ”În același timp, România rămâne piața cea mai importantă atunci când vorbim despre UE”, a specificat Filip.

Şeful Executivului a menţionat că în ultimii ani, statul vecin susţine masiv Republica Moldova. ”Eu nu o să uit niciodată începutul anului 2016, când Republica Moldova avea blocate finanțările din exterior din cauza crizei și până când nu am avut un acord cu FMI, nu am putut debloca nici celelalte finanțări. Unica țară care ne-a întins atunci o mână de ajutor a fost România, cu un împrumut de 60 de milioane de euro, necondiționat la acel moment și, ulterior, încă două tranșe, împrumutul ajungând la 150 de milioane de euro”, a adăugat Filip.

Pavel Filip s-a arătat convins că după preluarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, relaţia Republicii Moldova cu UE va evolua. “Așteptăm cu nerăbdare ca România să preia președinția Consiliului Uniunii Europene și sunt sigur, așa cum am discutat și cu premierul Viorica Dăncilă și cu președintele Klaus Iohannis, să ne propunem niște obiective care pot fi realizate pentru o apropiere a Republicii Moldova de UE”, a conchis Premierul.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18002681

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!