ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Organizaţia separatistă bască ETA îşi va anunţa dizolvarea la începutul lunii mai

13:56 | 19.04.2018 Categorie: Externe

Madrid, 19 apr. /MOLDPRES/. Organizaţia bască ETA îşi va anunţa dizolvarea la începutul lunii mai, a anunţat postul public de televiziune basc ETB, la un an după predarea armelor de către gruparea separatistă, transmite joi Reuters, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, ETA va anunţa dizolvarea sa finală în primul weekend din luna mai. Detaliile evenimentului ar urma să fie făcute publice într-o conferinţă de presă la 23 aprilie, a declarat avocatul sud-african Brian Currin şi alţi membri ai Grupului Internaţional de Contact, ce are rol de mediator în acest dosar.

În primăvara anului trecut, ETA (acronim de la 'Euskadi Ta Askatasuna', în traducere 'Ţara Bascilor şi Libertatea') a anunţat dezarmarea sa completă şi a evocat luarea deciziilor 'între toţi membrii cu privire la maniera de a continua'.

Fondată în 1959, ETA a comis începând din 1969 o serie de atentate soldate cu moartea a 829 de persoane, conform bilanţurilor oficiale. În 2011 organizaţia, activă în Spania şi Franţa, a renunţat la lupta armată pentru independenţa Ţării Basce şi a Navarrei.

Pentru o lungă perioadă, ETA a refuzat să depună armele şi să se dizolve, aşa cum solicitau Madridul şi Parisul, organizaţia cerând în schimb amnistii şi o negociere cu privire la membrii săi întemniţaţi, puţin peste 300 de persoane în prezent.

ETA a renunţat însă la această negociere anul trecut şi a decis să se dezarmeze într-o manieră unilaterală, furnizând justiţiei franceze, la 8 aprilie 2017, coordonatele ascunzătorilor ei de arme.

În urmă cu două luni, cotidianul basc Gara a relatat că liderii ETA le vor cere membrilor săi să se pronunţe prin vot dacă gruparea ar trebui sau nu să se dizolve până în vara acestui an. 

(Editor M. Jantovan)

img18003160

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!