ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Profesori de arte vizuale din mai multe țări au vernisat o expoziție la Chișinău

11:09 | 26.04.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Circa 140 de profesori de arte vizuale din R. Moldova, România, Italia și Israel participă la cea de-a VI-a ediție a Salonului Internațional al Profesorilor de Arte vizuale, care a fost inaugurată ieri la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din capitală, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Profesorilor de Arte vizuale din Republica Moldova (APAV) în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din R. Moldova și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și este dedicat Centenarului Unirii Basarabiei cu România.

Solicitată de MOLDPRES, președintele Asociația Profesorilor de Arte vizuale din Republica Moldova (APAV), criticul de artă Eleonora Brigalda, a menționat că cea de-a VI-a ediție a Salonul Internațional al Profesorilor de Arte vizuale își propune drept scop de a oferi o imagine elocventă asupra evoluției și performanțelor artistice ale cadrelor didactice din diverse instituții,  precum și de a crea oportunități pentru organizarea unui dialog intercultural eficient între cadrele didactice din învățământul artistic din R. Moldova și de peste hotare.

Potrivit Eleonorei Brigalda,  expoziția cuprinde 230 de lucrări ale profesorilor de arte vizuale din Republica Moldova, România, Israel, Italia, reprezentând o varietate de stiluri și genuri, precum: pictură, sculptură, grafică, artă decorativă, design vestimentar, fotografie.

La rândul său, Ofelia Huțul, profesoară la  Liceul ”D. Cantemir” din Iași, doctor în estetică, a afirmat că Salonul este un eveniment mult așteptat în fiecare an de către profesorii de arte vizuale din R. Moldova și România.

La inaugurarea expoziției au luat cuvântul  președintele Uniunii Artiștilor Plastici, din R. Moldova, Dumitru Bolboceanu,  profesorul universitar Alexei Colâbneac (președintele juriului), criticul de artă Liviu Hâncu ș.a. Cu premii au fost distinși profesorii Elena Pruteanu Samburic (pictură), Ștefan Popa (grafică),  Gheorghe Gheorghiță-Vornicu (sculptură, Iași), Iarina Savițcaia (artă decorativă) și Stanislav Simion Babiuc (opera omnia).  Vasile Sitari (Chișinău) și Ofelia Huțul (Iași) au intrat în posesia premiilor oferite de Galeria Europe’S Art din Belgia. În fața celor prezenți Valeria Barbas (canto) și Maria Serbinov (flaut) au susținut un recital muzical.

Expoziția va fi deschisă până la 29 aprilie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18003409

img18003409

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!