ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Națională a Moldovei a revizuit în scădere prognoza ratei inflației pentru 2018 până la 3,3 la sută

16:34 | 04.05.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 4 mai. /MOLDPRES/. Banca Națională a Moldovei (BNM) a revizuit în scădere prognoza ratei inflației pentru anul 2018 la o medie anuală de 3,3 la sută, față de 3,7 la sută cât anticipa în raportul asupra inflației nr. 1, lansat în luna februarie anul 2018. Este a patra oară în ultimele zece luni când banca centrală reduce previziunile privind rata inflației pentru acest an, informează MOLDPRES.

BNM se așteaptă la o rată medie a inflației în 2019 de 4,9 la sută, față de nivelul de 4,7 la sută anticipat anterior. Presiunile dezinflaționiste vor persista în cea mai mare parte a anului curent pe fundalul unei creșteri economice de peste 3 la sută. ”Astfel, cererea agregată, conform prognozei curente, va rămâne dezinflaționistă în următorii doi ani, ca urmare, în mare parte, a condițiilor monetare, ciclului economic, precum și a factorilor interni și externi”, mai apreciază banca centrală.

Potrivit BNM, rata anuală a inflației se va diminua de la nivelul de 4,7 la sută înregistrat în luna martie 2018, până la nivelul de 2,2 la sută în medie pentru trimestrul IV 2018. Ulterior, inflația va reveni în intervalul de variație a țintei în semestrul I al anului viitor.

Anterior Banca Națională se aștepta ca rata anuală a inflației să se va diminueze încontinuu, de la nivelul de 7,3% înregistrat în luna decembrie 2017, până la aproximativ 2,5 la sută în trimestrul IV 2018.

Bugetul de stat pentru anul 2018 a fost construit pe o rată a inflației de 4,3 la sută. Fondul Monetar Internațional și Ministerul Economiei și Infrastructurii prognozează pentru acest an o creștere a indicelui prețurilor de consum cu 4,1 la sută.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18003653

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!