ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul Național ”Mihai Eminescu” a prezentat în premieră spectacolul ”KRUM” de Hanoch Levin

09:38 | 06.05.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 mai /MOLDPRES/. Premiera spectacolului ”KRUM” de Hanoch Levin a avut loc ieri seară, la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, informează MOLDPRES.

Regia spectacolului este semnată de Luminița Țâcu, scenografia – de Irina Gurin, proiecția video – de Ian Onică și expresia corporală – de Irina Slobodeaniuc.

Solicitat de MOLDPRES, directorul general al instituției, Petru Hadârcă, a menționat că, după ce a montat spectacolul zguduitor ”Copiii foametei” de Alexei Vakulovski,  Luminița Țâcu vine cu o nouă experiență regizorală - un spectacol  absolut deosebit, care completează destul de reușit repertoriul teatrului. ”Este un spectacol dinamic, cu multă muzică, ritm, dans și replici, care sper că se va bucura de mult succes”, a subliniat Petru Hadârcă.

În context, Luminița Țâcu a afirmat că spectacolul are o dramaturgie extraordinară, de care teatrul avea nevoie demult. ”E un text despre oameni cu problemele lor, inclusiv despre noi. E un gen de teatru care îmbină expresia corporală cu textul”, a precizat Luminița Țâcu.

Potrivit interpretului rolului principal, Alexandru Pleșca (Krum), spectacolul este despre un tânăr de 38 de ani, care a plecat peste hotare, apoi, revenit acasă, încearcă disperat să se realizeze în viață, visează chiar să scrie un roman, însă nu-i reușește. ”El încearcă în continuare să se realizeze, dar de fiecare dată ratează. Este un spectacol despre tineri și pentru tineri. Sper că mulți dintre ei se vor regăsi în acest spectacol”, a subliniat Alexandru Pleșca.

Actrița Angela Ciobanu  interpretează rolul mamei lui Krum, care încearcă și ea în disperare să-și ajute feciorul. ”Sunt și eu mamă, am un fecior. De fiecare dată mă învăluie niște emoții, pentru că în viața noastră avem aceleași probleme. Prea mult ne ținem de viața copiilor noștri și nu-i lăsăm să se realizeze ei singuri. Dar ca să reușească, trebuie să mai greșească uneori,  să suporte eșecurile și să se corecteze. A fost interesant să lucrez cu Luminița Țâcu. Ea m-a aruncat ca într-o mare rece, a încercat diverse stări ale personajului pe care îl joc în scenă”, a mai spus Angela Ciobanu.

Actorul Ghenadie Gâlcă  interpretează rolul lui Tugati, un tânăr care nu se poate hotărî când să facă gimnastică – dimineața ori seara, și aceste îndoieli, zice el în spectacol,  ”i-au mâncat viața”. ”Este o lume foarte pestriță. Fiecare personaj este un Krum. Este un personaj care e nevoit să lupte între cotidian și vis, care vrea să-și realizeze idealurile”, a precizat Ghenadie Gâlcă.  Aceeași stare de incertitudine o trăiește și personajul  jucat de actrița Olga Guțu-Cucu, care  interpretează rolul unei femei (Dupa), ce suportă mai multe eșecuri în viață.

Din distribuție  mai fac parte: Ion Mocanu, Valentin Zorilă, Diana Decuseară,  Iurie Focșa,  Doriana Zubcu-Marginean,  Mihaela Strâmbeanu, Dan Melnic și Tinca Mardare.

Hanoch Levin, unul dintre cei mai cunoscuți dramaturgi israelieni, s-a născut la Tel Aviv în 1943. A studiat filozofia și literatura de specialitate la Universitatea din Tel Aviv. A debutat în poezie, dar a continuat în dramaturgie. A devenit dramaturg rezident al Teatrului Cameri din Tel Aviv, colaborând de asemenea cu Habimah, Teatrul național al Israelului. Levin a scris cincizeci de piese, dintre care treizeci și patru au fost montate. Opera sa include comedii, tragedii și piese satirice. Laureat a numeroase premii de teatru atât în Israel, cât și în străinătate - în special la Festivalul de la Edinburgh - piesele sale fiind montate în întreaga lume. “Krum” e printre cele mai incitante și mai populare piese ale dramaturgului montată prima oară în 1975 chiar de autor.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18003672

img18003672

img18003672

img18003672

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!