ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova și Italia au parafat acordul privind asigurarea drepturilor sociale ale cetățenilor

11:44 | 17.05.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 17 mai. /MOLDPRES/. Moldovenii care lucrează legal în Italia vor putea beneficia de pensii. Proiectul Acordului între Republica Moldova și Italia privind asigurarea drepturilor sociale ale cetățenilor ambelor țări a fost parafat ieri, 16 mai, la Roma, comunică MOLDPRES.

Din componența delegației Republicii Moldova participantă la negocierile de la Roma au făcut parte experți din cadrul ministerelor Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Casei Naţionale de Asigurări Sociale și Ambasadei Republicii Moldova în Italia.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Nelea Rusu, a specificat după parafarea documentului că noile prevederi vor aduce un impact pozitiv asupra bunăstării moldovenilor care lucrează în Italia, menționând că acesta va motiva cetățenii țării noastre să activeze în sectorul formal și va crea condiții favorabile pentru reîntoarcerea acestora în ţară.

Ea a precizat că pentru stabilirea dreptului la pensie, fiecare stat va aplica legislația proprie în domeniu, proporțional perioadei de asigurare realizată pe teritoriul său. Pensia va fi exportată persoanei pe teritoriul statului în care aceasta își are domiciliu sau reședința.

Proiectul Acordului prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de urmaş, pensiilor de dizabilitate cauzată de boli obișnuite, pensiilor şi indemnizaţiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale.

Prevederile tratatului se vor aplica persoanelor care sunt sau au fost asigurate în conformitate cu legislaţia ambelor sau a unuia dintre statele parte la acord. Acordul motivează persoanele să activeze în sectorul formal și să nu accepte ”munca la negru”.

Potrivit datelor oficiale, în Italia se află peste 140 mii de cetățeni moldoveni.

Republica Moldova a încheiat în ultimii ani acorduri bilaterale în domeniul securității sociale cu 11 state-membre ale UE: Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria și Lituania și se află în proces de negociere cu Republica Turcia, Statul Israel și Republica Letonia.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img18004066

img18004066

img18004066

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!