ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În peste 60 de muzee din țară va avea loc Noaptea Europeană a Muzeelor

13:53 | 17.05.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 mai. /MOLDPRES/. Șase muzee naționale și peste 60 de muzee locale din 18 raioane ale țării își așteaptă vizitatorii pe 19 mai la o suită de manifestări, prilejuite de Noaptea Europeană a Muzeelor – pandantul nocturn al Zilei Internaționale a Muzeelor, sărbătorită pe 18 mai, informează MOLDPRES.

Astfel, pe 19 mai, începând cu ora 10.00, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei vor fi deschise ușile pentru vizitarea gratuită a expozițiilor permanente și temporare ale instituției. Tot aici, la ora 11.00, va avea loc un atelier de origami pentru copii și părinți cu genericul „Mânuțe magice", urmat de proiecții din cadrul ediției speciale a Festivalului Internațional de Film Documentar "Cronograf" (locație – cinemateca ”Clio”), de Joc Quest „Priveşte, înțelege, participă!", activitate ce dezvoltă atenția, gândirea, logica, memoria și spiritul de competitivitate al copiilor, precum și de o expunere de motociclete vechi în curtea muzeului.

În aceeași zi, la muzeul sus-menționat va avea loc un recital de muzică clasică, susținut de elevii Școlii muzicale „Maria Bieșu", un program cultural-educativ pentru pasionații de istorie și tradiții militare (expoziție, cinema în aer liber, ateliere de mânuire a armelor medievale şi de tir electronic), susținut de Academia „Ştefan cel Mare" a Ministerului Afacerilor Interne, „Clasici în muzeu" - recital de muzică clasică de mare popularitate oferit de Cvartetul Național de Coarde al Sălii cu Orgă din Chișinău. Seara va culmina cu un spectacol de muzică ușoară, prezentat de Radu Dolgan, Ricu Vodă, Lavinia Rusu, Doinița Gherman, Roxana, frații Cordineanu ș.a., organizat de Direcția Cultură a Primăriei municipiului Chișinău.

Deschiderea oficială a programului dedicat Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor – 2018 va avea loc la ora 15.00 la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, cu inaugurarea foișorului –  „Pavilionul muzical” din Grădina Botanică a Muzeului după lucrările de conservare și restaurare – monument de categorie națională, construit în anul 1889, arhitect Alexandru Bernardazzi. În continuare, aici va fi lansată seria de mărci poștale „Tezaurul de la Lărguța” din colecțiile MNEIN, emisă de Poșta Moldovei, urmată de un program artistic de muzică clasică, susținut de Ansamblul de cameră al Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”.

Începând cu ora 16.00, în fața vizitatorilor muzeului vor evolua formații artistice și interpreți de la Casa de Cultură din satul Hârbovăț, raionul Anenii Noi, Ansamblul folcloric-model de copii „Băștinașii” din satul Hârtopul Mic, Casa de Cultură din comuna Hârtopul Mare, raionul Criuleni. În curtea muzeului vor avea loc spectacolele „Trei cucoșei” și „O lecție de folos pentru Motănilă-Lenevilă”, prezentate de Teatrul-model de păpuși „Ștrengarul”, conducător artistic Ludmila Seretinean, urmate de un recital de muzică populară cu interpreta Liuba Roșca, un program muzical cu fanfara condusă Tudor Cebotarean și de un master-class de interpretare la tobe africane, cu Ansamblul „Tamala”, Mali, Africa.

La ora 20.00, oaspeții muzeului vor viziona un program de dansuri tradiționale africane, cu Mohamed Kante, dansator profesionist, orașul Bamako, Mali, Africa, un master-class în dansuri africane, iar între orele 21.00 – 22.30 -  un concert cu Ansamblul „Tamala”, Mali, Africa, muzică tradițională a unor grupuri etnice vest-africane, stil „mandengue”, prezentat în cadrul turneului organizat în premieră în Republica Moldova, cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vor putea vizitate expozițiile „Matricea sufletului românesc. Costume tradiționale de sărbătoare din colecția Dianei Toma” (orașul Buzău, România) și  „Prin Jertfă spre Înviere” – monumente comemorative închinate eroilor reîntregirii neamului, precum și atelierele meșterilor populari Victor Pelin (cioplitul în lemn), Alena și Simion Stoica (ceramică executată la roata olarului), Maria Negru-Vodă (confecționarea bijuteriilor), Grigore Postârnac (confecționarea instrumentelor muzicale) și Tatiana Ețco (confecționarea lucrărilor din fibre vegetale).

Tot sâmbătă, 19 mai, la Muzeul Național de Artă al Moldovei se va desfășura un program variat al Nopţii Europene a Muzeelor. Acesta include vizitarea expozițiilor permanente de Artă Universală și Artă Națională şi a expozițiilor temporare: ”Revizitând Nirvana” - expoziția personală a artistului plastic român Corneliu Vasilescu și expoziția ”Peisajul-spațiu deschis către infinit”, din patrimoniul MNAM. Tot atunci, în sala de conferințe va avea loc expoziția de artă interactivă și realitate augmentată.

În aceeași zi, la muzeul sus-numit vor avea loc recitaluri de muzică clasică susţinute de elevii de la Liceul Republican de muzică ”Serghei Rahmaninov”, Liceul Republican de muzică ”Ciprian Porumbescu”,  de studenții de la Centrul de Excelenţă în Educaţie artistică ”Ştefan Neaga ” şi de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, un recital de muzică clasică la ţambal susţinut de Alexandru Cioroi (orele 18.00-20.00, sala cu balcon), un recital de muzică clasică susținut de cuartetul Select Strings Quartet, orele 20.00-21.00 (sala cu balcon), un recital de muzică susţinut de interpreta Geta Burlacu, orele 21.30-22.00 (sala mare), precum și un recital de muzică clasică susținut de cuartetul ”Pasione”, orele 22.00-23.00 (sala cu balcon).

Totodată, la Muzeul Național de Artă al Moldovei se vor desfășura ateliere de desen pentru copii și adulți, orele 19.00-22.00 (sălile blocului N. Dadiani, etaj; sălile str. Pușkin). De asemenea, aici va avea loc realizarea schiţelor portret în creion, cărbune, sanguină, pastel a vizitatorilor doritori de a fi portretizaţi (studenţii de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice și de la Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală”), realizarea desenelor decorative cu henna (pe parcursul evenimentului - hol, sala mare), precum și Laboratorul coregrafic ”Performance”, prezentat de Irina Slobodeaniuc.

Actualmente, în Registrul Național al Muzeelor din Republica Moldova sunt înscrise 124 de muzee, dintre care doar șase muzee cu 12 filiale sunt în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Pentru buna desfășurare a Nopții Europene a Muzeelor, în data de 19 mai 2018, între orele 18.00-24.00, transportul public va fi redirecționat de pe strada 31 August 1989 în perimetrul străzilor Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni şi A. Puşkin, iar accesul şi parcarea transportului privat în perimetrul acestor străzi va fi sistată.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18004081

img18004081

img18004081

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!