ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fitch a crescut ratingul pentru finanțări pe termen lung pentru Banca Transilvania, unul dintre acționarii majoritari ai Victoriabank

17:54 | 06.06.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 6 iun. /MOLDPRES/. Agenţia de Evaluare Financiară Fitch Ratings a revizuit în creştere ratingul IDR (Long-term Issuer Default Rating) pentru finanțări pe termen lung al Băncii Transilvania, de la BB la BB+ cu perspectivă stabilă, precum şi nivelul ratingurilor de viabilitate, de la bb la bb+. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Transilvania dețin 72 la sută din capitalul social al Victoriabank, a treia ca mărime bancă din Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Banca Transilvania (BT) este a doua cea mai mare instituţie de credit din piaţa României în funcție de active. BT a înregistrat în primele trei luni ale acestui an un profit net de 366 milioane lei (78 milioane euro), în creştere cu 48% față de aceeaşi perioadă din 2017. Strategia băncii este susținută de acționari internaționali puternici, cum sunt Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare, IFC, care este Divizie a Băncii Mondiale, dar şi de fonduri de investiții. Banca Transilvania are peste 28 000 de acționari români persoane fizice şi aproape 55% capital românesc.

BT a devenit în acest an acționar la Victoriabank, iar în aprilie și-a mărit participația cu 5.42 la sută și împreună cu BERD dețin 72 la sută din capitalul băncii de la Chișinău. BERD și BT au cumpărat încă 1 356 058 acțiuni în cadrul unei licitații deschise la Bursa de Valori a Moldovei, la preț de 78,21 lei pentru o acțiune cu valoarea nominală de 10 lei. Banca Transilvania şi BERD, ca parteneri strategici, doresc să continue creşterea Victoriabank şi să contribuie la consolidarea mediului bancar din Republica Moldova.  

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18004784

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!