ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biblioteca Națională și Ambasada Austriei au marcat 100 de ani de la destrămarea Imperiului Habsburgic

15:02 | 12.06.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 iun. /MOLDPRES/. O conferință științifică internațională cu genericul „2018 – anul european al patrimoniului cultural: multiculturalismul și tradiția Austriei”, dedicată celor 100 de ani de la destrămarea Imperiului Habsburgic și împlinirii a 135 de ani de la nașterea scriitorului austriac Franz Kafka, a avut loc astăzi la Biblioteca Națională, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de instituția gazdă în colaborare cu Ambasada Austriei la Chișinău și Forumul Cultural Austriac București.

Directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a menționat că, printr-o semnificativă coincidență, anul 2018 este marcat deopotrivă ca Anul european al patrimoniului cultural (proclamat prin decizia Parlamentului European și a Consiliului din 17 mai 2017), și împlinirea a 100 de ani de la destrămarea Imperiului Habsburgic, a dinastiei monarhice cu o tradiție de patru secole (1526-1918), care au influențat mersul evenimentelor istorice pe continentul european.

”Patrimoniul cultural este un element esențial al identității europene, fiindcă moștenirea culturală reprezintă nu numai un mijloc de înțelegere a trecutului nostru, ci și un atu susceptibil să ne ajute la construirea Europei viitorului. Grație importanței sale, patrimoniul comun, ca resursă colectivă, necesită a fi conservat, promovat și gestionat în mod durabil”, a subliniat Elena Ptintilei.

Prezentă la eveniment, Ambasadoarea Austriei la Chișinău, Christine Freilinger, a afirmat că Austria a avut o experiență foarte bună în cadrul colaborării transfrontaliere între istorici, lucru care i-a permis să vadă și să înțeleagă mai bine propria istorie și să o provoace să reflecte asupra ei, iar scriitorul multicultural Franz Kafka s-a aranjat și el bine în această ecuație. ”Este bine ca generațiile să-și concilieze trecutul cu plăcere și să privească cu elan spre viitor”, a accentuat oficialul austriac.

În cadrul evenimentului, au fost vernisate expozițiile: „Franz Kafka – 135 de ani de la naștere” și „Cartea românească în imperiul austriac”. Tot aici, Forumul Cultural Austriac București a prezentat expoziția de bannere „Liniștea dinaintea furtunii / Bewegte Ruhe vor dem Sturm”, care reflectă starea de lucruri în Imperiul Habsburgic înainte de Primul Război Mondial. Evenimentul s-a încheiat cu proiecția filmului artistic „Stefan Zweig, Farewell to Europe”, care prezintă drama cunoscutului scriitor austriac Stefan Zweig (1881- 1942).

Înainte de Primul Război Mondial, Austro-Ungaria avea o suprafață de aproximativ 676.000 kilometri pătrați și era al doilea stat ca întindere al Europei (după Imperiul Rus) și al treilea stat european ca populație cu 52,8 milioane de locuitori. Hotarul său cuprindea teritorii ale următoarelor state contemporane: Austria, Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, România, Ucraina, Serbia și Italia.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18004977

img18004977

img18004977

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!