ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un laborator al Universității de Medicină a primit echipament din partea Guvernului Japoniei

13:39 | 14.06.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Un lot de echipament medical performant a primit astăzi Laboratorul de alergologie şi imunologie al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF) „N. Testemiţanu”, donat de Ambasada Japoniei, transmite MOLDPRES.

Laboratorul a beneficiat de echipament ca urmare a valorificării unui grant de 83 mii de dolari din partea Guvernului Japoniei, în cadrul programului „KUSANONE".

Rectorul USMF, academicianul Ion Ababii, a mulțumit oficialilor japonezi pentru susţinerea acordată sistemului de sănătate din ţara noastră. “Este vorba de o colaborare de peste zece ani, benefică pentru calitatea studiilor, capacitatea tratamentelor şi modernizarea bazei tehnico-ştiinţifice. Sunt sigur că acest parteneriat va avea un impact pozitiv asupra calității serviciilor medicale acordate populației și îmbunătățirii sistemului medical din țara noastră”, a declarat Ion Ababii.

La rândul său, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a menționat că Guvernul Japoniei, în cadrul Programului de granturi pentru proiectele securității umanitare „KUSANONE", va sprijini în continuare eforturile autorităților de a moderniza baza tehnico-materială a instituțiilor medicale.

Tot astăzi, a avut loc şi ceremonia de decernare a titlului de Doctor honoris causa Ambasadorului Japoniei la Chișinău.

Rectorul instituției a apreciat meritele diplomatului nipon în dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări și, în mod special, în domeniul medicinii. Masanobu Yoshii a mulțumit pentru înalta distincție care i-a fost acordată şi a dat asigurări că va continua să susţină R. Moldova pe calea reformei, democratizării şi prosperităţii.

“KUSANONE” este un program de finanţare a proiectelor de granturi mici în valoare de 50-100 mii de dolari, fiecare constituind asistenţă nerambursabilă oferită de către Guvernul Japoniei. Sectorul sănătăţii din R. Moldova beneficiază de susţinere în cadrul Programului din anul 2007. Până în prezent, au fost implementate proiecte ce depășesc suma de 2,8 milioane de dolari şi care au contribuit la fortificarea capacităţilor instituţiilor medicale prin achiziţionarea echipamentului necesar. 

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18005050

img18005050

img18005050

img18005050

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!