ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biblioteca Națională a inaugurat un muzeu al cărții

15:02 | 14.06.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Un muzeu al cărții a fost inaugurat astăzi la Biblioteca Națională. Drept bază pentru crearea acestui muzeu sunt colecțiile speciale din Secția Carte Veche și Rară, care în prezent constituie peste 30 de mii de documente. Cea mai veche carte din colecțiile sus-numite este cea intitulată ”Categoria lui Aristotel”, apărută în Veneția în anul 1551, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a menționat că Muzeul Cărții este unicul în țară prin conținutul documentar–istoric și artistic al cărților expuse către publicul larg și are drept scop promovarea și valorificarea mărturiilor trecutului, exprimate prin cea mai importantă invenție a umanității – Cartea, ca obiect de unicat al patrimoniului cultural de importanță națională și internațională și al artei tipografice, ca sursă primă de informare, mijloc de educație și formare, obiect de studiu complex.

Potrivit directorului BNRM, prin deschiderea Muzeului Cărții, Biblioteca Națională tinde să realizeze următoarele obiective: diversificarea formelor de promovare și comunicare a patrimoniului, scoaterea din anonimat a moștenirii culturale milenare scrise, accesul fără restricții la documentele patrimoniale, sensibilizarea opiniei publice asupra cărții ca cel mai important fenomen al culturii și științei istorice pentru o societate durabilă, includerea Muzeului Cărții în circuitul turistic național. ”Suntem convinși că Muzeul Cărții va contribui la revigorarea memoriei colective a societății moderne”, a accentuat Elena Pintilei.

Prezent la eveniment, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, a felicitat organizatorii pentru inițiativa de a promova tezaurul scris al neamului. „Facilitarea accesului publicului larg la documentele gestionate de Secția Carte Veche și Rară, documente de o valoare inestimabilă, va contribui la dezvoltarea spiritului critic și analitic al cititorilor”, a declarat oficialul.

Biografia actualei Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova începe la 22 august 1832, dată la care a avut loc inaugurarea Bibliotecii Publice Guberniale. Printre ctitorii acesteia se numără Petru Manega, doctor de drept, venit de la Bucureşti şi ales epitrop, care s-a ocupat de găsirea localului, directorul şcolilor din regiunea Basarabiei A. Grinevici, care a adaptat statutul bibliotecii publice din Odesa la cea din Chişinău. La baza fondului iniţial de carte a stat biblioteca particulară a colonelului I.P. Liprandi (428 vol.). Primul bibliotecar a fost Gavriil Bilevici, un intelectual cu studii făcute la Cernăuţi, profesor la Gimnaziul nr. 1 de băieţi din Chişinău, unde a fost găzduită un timp biblioteca.

În prezent, colecţia Bibliotecii cuprinde circa 2,6 milioane de unităţi materiale, în cele mai răspândite limbi. Anual, colecţia Bibliotecii este completată cu aproximativ 16 mii de documente noi. Biblioteca dispune de manuscrise, cărţi, ziare, reviste, reproduceri, stampe şi desene, afişe, cărţi poştale, fotografii, hărţi, partituri muzicale, discuri, casete, filme, microformate etc., pentru amplasarea cărora este nevoie de un spaţiu pe rafturi de peste 32 km. Biblioteca Națională recepţionează în fiecare an, prin schimbul internaţional de publicaţii, circa o mie de documente. Dacă zilnic veţi citi cinci publicaţii din Biblioteca Națională, atunci, pentru a lua cunoştinţă cu întreaga ei colecţie, veţi avea nevoie de mai bine de 2000 de ani.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18005057

img18005057

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!