ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Savanții și profesorii din țară au marcat Ziua Istoricului

13:39 | 18.06.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 iun. /MOLDPRES/. Mai mulți profesori și cercetători din țară s-au întrunit astăzi la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în cadrul unei ședințe festive consacrată Zilei Istoricului, informează MOLDPRES.

Cu prilejul acestei sărbători, un mesaj de felicitare a adresat din partea Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) vicepreședintele instituției, Ion Guceac. Cursul veacurilor şi povara vremurilor, a menționat el, au ajuns până în prezent datorită meseriei de istoric. ”Fondată de Herodot din Halicarnas, ştiinţa istoriei reprezintă una dintre ramurile indispensabile ale cunoaşterii şi evoluţiei umane”, a subliniat Ion Guceac.

Potrivit vicepreședintelui AȘM, este indiscutabil faptul că breasla istoricilor s-a impus prin caracter, profesionalism şi devotament faţă de adevărul ştiinţific. ”Să rămâneţi în continuare model de onestitate ştiinţifică, atitudine civică şi promotori ai valorilor naţionale în contextul celor universale!”, le-a urat celor prezenți Ion Guceac. El le-a înmânat mai multor istorici Diploma de Onoare a AȘM, iar istoricilor Anatol Petrencu, Ion Negrei, Elena Ploșniță și Valentin Tomuleț – medalia ”Nicolae Milescu Spătaru”.

La rândul său, academicianul Mihai Cimpoi a menționat că misiunea istoricilor este pe cât de grea, pe atât de nobilă și de responsabilă, pentru că misiunea lor este să spună adevărul. ”Avem o colaborare strânsă cu istoricii și vom duce împreună cu ei acest steag mai departe”, a mai spus academicianul Mihai Cimpoi.

În context, directorul Institutului de Istorie, Gheorghe Cojocaru, a afirmat că  societatea noastră are nevoie de o istorie documentată și argumentată, iar istoricul Ion Negrei a subliniat că ”istoria este o forță edificatoare a societății”.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Institutul de Istorie, Asociația Istoricilor din Moldova, Federația Sindicatelor Educației și Științei și alte instituții. Ziua Istoricului a fost instituită printr-o hotărâre de guvern din 10 iunie 2011, în semn de prețuire a aportului comunității istoricilor la promovarea adevărului istoric și a valorilor democratice.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18005157

img18005157

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!