ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

14:19 | 20.06.2018 Categorie: Comunicate

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va semna un nou Memorandum de colaborare în domeniul sănătății și științelor medicale cu Bulgaria

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va semna un nou Memorandum de colaborare în domeniul sănătății și științelor medicale cu Bulgaria. Despre domeniile de cooperare, reformele dar și prioritățile pentru dezvoltarea sectorului de sănătate au discutat, în cadrul unei întrevederi oficiale, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari și ministrul Sănătății al Bulgariei, Kiril Ananiev, la Sofia.

Svetlana Cebotari și-a exprimat recunoștința Guvernului Bulgariei pentru suportul constant acordat țării noastre în domeniul ocrotirii sănătății și științelor medicale, odată cu semnarea în anul 2000, a Acordului de colaborare între ambele ministere.

„Îmbunătățirea și modernizarea sistemului de sănătate și sporirea serviciilor medicale sunt posibile doar prin continuarea colaborării Republicii Moldova cu țările UE, printre care și Bulgaria. Suntem deschiși pentru fortificarea acestui parteneriat și actualizarea domeniilor noastre de interes comun”, a declarat ministrul.

Aceasta a trecut în revistă prioritățile și reformele care urmează a fi realizate pentru dezvoltarea sistemului de sănătate, precum instituirea Agenției naționale de sănătate publică, modernizarea asistenței medicale urgente prespitalicești, îmbunătățirea asistenței primare și spitalicești și modernizarea transplantologiei.

„Prin intermediul reformelor inițiate avem un singur scop, ca cetățenii să beneficieze de servicii medicale calitative, sigure și eficiente, iar medicii de condiții de muncă moderne și salarii competitive”, a adăugat Svetlana Cebotari.

La rândul său, Kiril Ananiev a menționat succesele Republicii Moldova în toate domeniile gestionate de actualul Minister, subliniind colaborarea eficientă între țări pe parcursul a 18 ani.
„Bulgaria dar și Moldova sunt ambele în proces de îmbunătățire a sistemului de sănătate, iată de ce un nou Memorandum de colaborare, cu stabilirea domeniilor de cooperare va aduce doar beneficii ambelor țări. Suntem deschiși pentru a oferi tot suportul necesar Republicii Moldova în acest domeniu”, a declarat oficialul bulgar.

Oficialii au stabilit inițierea discuțiilor privind semnarea Memorandumului și au punctat domeniile de colaborare, printre care: dezvoltarea asistenței medicale de urgență, transplantologiei, tehnologiile informaționale aplicate în sănătate, asistență medicală spitalicească și siguranța medicamentelor.

Menționăm că, MSMPS a semnat un Memorandum de colaborare cu Ministerul Sănătății din Bulgaria, în domeniul ocrotirii sănătății și științelor medicale, în anul 2000. Pe parcursul anilor au fost realizate un șir de vizite de studiu în Bulgaria, schimb de experiențe în diverse domenii din sănătate. Totodată, partea bulgară a oferit suport în realizarea politicilor în domeniu.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!