ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Decizia privind crearea Agenţiei de Mediu şi a Inspectoratului pentru Protecţia Mediului va fi publicată în Monitorul Oficial

12:46 | 21.06.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Decizia privind constituirea, organizarea și funcționarea Agenției de Mediu și a Inspectoratului pentru Protecția Mediului va fi publicată mâine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Agenția va implementa documentele de politici publice și ale legislației în domeniul protecției mediului. Totodată, structura are menirea de a acorda suport tehnic Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului pentru fundamentarea proiectelor de politici publice, de acte legislative și normative, de a reglementa și autoriza activitățile cu impact asupra mediului. La fel, aceasta va elibera persoanelor fizice și juridice acte permisive, precum și va realiza monitorizarea calității factorilor de mediu, va administra sursele și sistemele informaționale în domeniul mediului și asigura accesul publicului la informația despre mediu.

Agenția de Mediu va fi principala autoritate administrativă care va asigura punerea în aplicare a legislației noi de mediu, armonizată la normele Uniunii Europene, prevăzută în Acordul de Asociere. Agenţia va asigura și implementarea unor noi instrumente de mediu cum ar fi: sistemul de evaluare a impactului asupra mediului de la activitățile economice, de evaluare strategică de mediu, de monitoring ecologic integrat, de autorizare integrată de mediu, de gestionare a deșeurilor, a sistemului informațional integrat de mediu.

Pentru realizarea funcției de monitoring al calității mediului, în cadrul Agenției va funcționa Laboratorul de Referință de Mediu în care vor fi integrate laboratoarele de calitate a mediului din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat și laboratoarele de investigații ecologice din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Totodată, crearea Inspectoratului pentru Protecția Mediului are obiectivul de optimizare a instituțiilor de stat, prin contopirea Inspectoratului Ecologic de Stat și Serviciului Piscicol şi, în același timp, fortificarea capacităților instituționale în domeniul protecției mediului și utilizării resurselor naturale.

În cadrul Inspectoratului au fost prevăzute subdiviziuni responsabile de evaluarea riscurilor și planificarea controalelor, monitorizarea procedurilor de control și evaluarea acestora, monitoring taxe pentru poluare și securitate internă, ca unitate necesară prevenirii abuzurilor funcționale, inclusiv cu tentă de corupție.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img18005288

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!