ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În instanţele de judecată va fi implementat un program unic de gestionare a dosarelor

14:51 | 21.06.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Gestionarea dosarelor și cererilor de judecată ar putea fi efectuată doar prin Programul integrat de gestionare a dosarelor. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi în primă lectură de Parlament, comunică MOLDPRES.

Potrivit proiectului, Programul integrat de gestionare a dosarelor va fi unic pentru toate instanţele de judecată și este parte componentă a Sistemului informaţional judiciar. Utilizarea acestuia va fi obligatorie pentru toate judecătoriile, iar gestionar al programului va fi Agenţia de administrare a instanţelor judecătoreşti.

O altă prevedere a proiectului se referă la activitatea Inspecției judiciare, care este un organ specializat independent al Consiliului Superior al Magistraturii. Acesta va fi  constituit din şapte inspectori-judecători, care vor dispune de autonomie funcţională. Durata mandatului de inspector-judecător se propune a fi de 6 ani. Candidatul pentru această funcție nu trebuie să fi exercitat funcţia de judecător pe parcursul ultimilor trei ani.

De asemenea, se propune ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să nu poată fi aleşi pentru două mandate consecutiv. Totodată, CSM va organiza concursul pentru funcțiile vacante de judecător de două ori pe an.

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să fie votat în lectură finală.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18005302

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!