ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a semnat un precontract privind vânzarea noilor acțiuni ale Moldova-Agroindbank

13:23 | 22.06.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 22 iun. /MOLDPRES/. Agenția Proprietății Publice în numele Guvernului Republicii Moldova a semnat astăzi cu Consorțiul internațional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital) un precontract de vânzare a 41,09 la sută din acțiunile noi emise de Moldova-Agroindbank, informează MOLDPRES.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a apreciat acordul semnat drept „unul important”. „Intenția noastră este să ducem la bun sfârșit procesul de transparentizare și consolidare a sectorului bancar. Evenimentul de astăzi va avea un impact pozitiv asupra economiei naționale. Cu acționari mari, acționari de calitate, băncile din Moldova trebuie să-și reia pe deplin funcția de intermediere financiară. Asta înseamnă că ele trebuie să acorde credite pentru creșterea și modernizarea economică”, a spus ministrul.

Directorul pentru instituţii financiare al BERD pentru Moldova, Ucraina, Belarus şi Balcanii de Vest, Henry Russel, a menționat eforturile Băncii Naționale a Moldovei în vederea transparentizării acționariatului și adoptarea în decembrie 2017 a mecanismului privind blocarea acționarilor netransparenți. „2018 a fost un an foarte bun în acest sens. În ianuarie, Banca Transilvania a achiziționat un pachet majoritar de acțiuni în Victoriabank, astăzi avem planurile noastre asupra Moldova-Agroindbank, ceea ce va aduce mai multă transparență pentru banca respectivă, care va acționa în favoarea oamenilor”, a menționat reprezentantul BERD.

Guvernul a permis, în ședința de miercuri, Agenţiei Proprietăţii Publice să intre în posesia a 41,09 la sută din acţiunile Moldova Agroindbank, care în viitor ar putea fi cumpărate de un consorţiu de investitori, format din Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi două fonduri de investiţii - AB Invalda INVL (Lituania) şi Horizon Capital (SUA).

Statul vinde investitorilor acest pachet unic la preţul de cumpărare a acţiunilor, de 540 milioane de lei, plus costurile suportate la perfectarea tranzacţiei.

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a aprobat, la 19 iunie, achiziționarea de către consorțiul internațional de investitori a pachetului de acțiuni în mărime de 41,09 la sută din capitalul social al băncii comerciale Moldova – Agroindbank.

Consorțiul este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Horizon Capital, în calitate de gestionar al fondului de investiții creat de instituții financiare internaționale notorii precum Western NIS Enterprise Fund (fondat de Congresul SUA prin intermediul USAID), Corporația Financiară Internațională (IFC, Grupul Băncii Mondiale), Banca Olandeză de Dezvoltare (FMO), Societatea Germană de Investiții (DEG) și Agenția Franceză pentru Dezvoltare (PROPARCO), și Invalda INVL, o societate de investiții cotată din Lituania, cu experiență în sectorul financiar-bancar. Consorțiul intenționează să realizeze achiziția preconizată printr-o societate de investiție special creată în acest scop - HEIM PARTNERS Ltd., înregistrată în Marea Britanie cu sediul la Londra.

BNM a obligat în 2016 două grupuri de acționari ai Moldova-Agroindbank, care au acționat concertat și au achiziționat o cotă substanțială în capitalul social al băncii în mărime de 41,09 la sută, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale, să înstrăineze în termen de 3 luni acțiunile achiziționate. Deoarece acțiunile menționate nu au fost înstrăinate în termenele stabilite, acestea au fost anulate și emise altele noi, ca urmare un pachet de 41,09 la sută din acțiuni au fost expuse de mai multe ori la vânzare.

Vânzarea pachetului de acțiuni al Moldova-Agroindbank este și un angajament al autorităților Republicii Moldova față de Fondul Monetar Internațional.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18005341

img18005341

img18005341

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!