ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Utilajul și echipamentele utilizate vor fi etichetate energetic conform standardelor UE

15:57 | 04.07.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 4 iul. /MOLDPRES/. Produsele cu impact energetic, utilizate de agenții economici și populație, vor fi etichetate energetic, în condițiile în care performanţele energetice ale utilajului şi echipamentului utilizat sunt sub nivelul acceptabil. Guvernul a aprobat astăzi regulamentele privind cerinţele de etichetare energetică a trei clase de produse, informează MOLDPRES.

Potrivit documentului, au fost stabilite cerinţele de performanţă energetică pentru aspiratoare, instalaţii pentru încălzirea încăperilor, instalaţii pentru încălzirea apei și alte utilaje din aceste clase.

Ministerul Economiei și Infrastructurii menționează că etichetarea energetică se impune în situația în care Republica Moldova depinde în proporție de 83 la sută de resursele externe (în anul 2015), intensitatea energetică este sporită (de peste 3 ori faţă de statele UE-28), iar generarea este relativ ineficientă (randament cumulativ estimat la 68 la sută). Aceste probleme se intensifică pe fundalul pierderilor la transportare şi distribuţie, precum şi pe cel al consumului ineficient la nivelul consumatorului final.

În acest caz, dotarea gospodăriilor casnice cu produse cu impact energetic sporit duce la creşterea facturii pentru energie, cât şi creşte dependenţa de importurile de aceste surse. Cumulativ, către anul 2020, consumul estimat în urma utilizării aparatelor casnice se va dubla.

Sporirea cerinţelor faţă de etichetarea produselor va duce la ridicarea calităţii produselor, reducerea consumului de energie şi reducerii emisiilor C02. Utilizarea aparatelor de clase inferioare, de regulă, implică o plată mică din start şi o factură mare pe durata vieţii acestora. Totodată, respectarea cerinţelor de informare prin etichetă a consumatorilor despre consumul de energie a aparatelor expuse spre comercializare sau chirie, va repune producătorii, importatorii şi distribuitorii de produse calitative în cadrul unei concurenţe loiale. Un preţ redus mereu este preferabil, iar raportul preţ-calitate este neglijat, la moment, mai ales în lipsa etichetelor, în calitatea acestora de instrument de informare.

Proiectul a fost elaborat în contextul acțiunilor întreprinse de Ministerul Economiei și Infrastructurii privind armonizarea legislației Republicii Moldova în domeniul eficienței energetice cu cea a Uniunii Europene din sectorul respectiv, precum și de respectarea angajamentelor asumate de către țara noastră în cadrul Acordului de Asociere cu UE.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18005758

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!