ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Benzina și motorina se scumpesc

12:59 | 10.07.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 10 iul. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat astăzi prețurile plafon la carburanți pentru următoarele două săptămâni, la benzină cu 39 de bani mai mari decât cele anterioare, iar la motorină – cu 25 de bani, informează MOLDPRES.

Prețul plafon la cea mai solicitată benzină Premium-95 pentru perioada 10-24 iulie a fost stabilit la nivel de 19,49 lei pentru un litru, iar pentru motorină – de 17,25 lei per litru. Noile prețuri la benzină și motorină vor intra în vigoare la miezul nopții. Operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decât cele stabilite de ANRE.

Autoritatea de reglementare în energetică explică scumpirea carburanților prin majorarea cu 3,4 la sută a cotațiilor medii Platts, până la 25,42 dolari SUA pentru o tonă de benzină și respectiv cu 2,29 la sută, până la 14,80 dolari SUA pentru o tonă de motorină. Astfel, majorarea cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești a constituit 0,39 lei/litru pentru benzină și 0,25 lei/litru pentru motorină inclusiv TVA.

Celelalte componente ale prețului plafon, în ultimele două săptămâni, au rămas nemodificate fiind compuse din cota taxei pe valoarea adăugată de 20 la sută, cota accizului de 3,76 lei per litru pentru benzină și 1,76 lei per litru pentru motorină, precum și marja comercială specifică de 3,25 lei pentru un litru.

ANRE precizează că, în conformitate cu legea privind piața produselor petroliere, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculează în baza cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești pornind de la rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de Banca Națională a Moldovei în raport cu dolarul SUA pentru ultimele 14 zile calendaristice.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

img18005944

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!