ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 200 de antreprenori participă la conferinţa „R. Moldova – România. Investiţii, comerţ, finanţare”

17:01 | 12.07.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. Peste 200 de antreprenori de pe ambele maluri ale Prutului participă la conferința „Republica Moldova – România. Investiţii, comerţ, finanţare”. Conferinţa organizată de Ziarul Financiar cu sprijinul Băncii Transilvania din România şi Victoriabank este prima iniţiativă de acest tip dedicată parteneriatelor de business dintre companiile din cele două ţări şi vine în contextul în care R. Moldova devine tot mai atractivă pentru antreprenorii români, informează MOLDPRES.

Evenimentul are loc în condițiile în care Banca Transilvania, una dintre cele mai mari instituții financiare din România, a făcut prima achiziție în străinătate devenind, la începutul acestui an, împreună cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, acționar majoritar al Victoriabank din Republica Moldova. 

Genericul conferinței este semnificativ - ”O sută de idei pentru creștere” și are scopul de a a crea o platformă cu posibilitatea unor colaborări între antreprenorii de pe o parte și alta a Prutului, a menționat directorul publicației Ziarul Financiar, Cristian Hostiuc. 

Companii româneşti puternice precum Arabesque (bricolaj), Betty Ice ( îngheţată), Ion Moş (condimente), Preţuri pentru Tine (retail de îmbrăcăminte), Teraplast (tâmplărie PVC) sunt doar câteva exemple de businessuri româneşti care s-au extins în Republica Moldova. În plus, franciza lanţului de restaurante KFC din R. Moldova este deţinută de aceiaşi antreprenori care controlează businessul din România. Companiile Petrom și Rompetrol sunt printre liderii pieței de carburanți, iar  Transgaz prin compania fiică de la Chișinău va construi conducta de gaze Ungheni–Chișinău.

România este astăzi principalul partener comercial al Chișinăului, fiind principala piață de desfacere a produselor moldovenești, și deține locul întâi după numărul de societăți înregistrate în Republica Moldova, respectiv 1 690, a declarat în cadrul conferinței ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. El a adăugat că Republica Moldova este o țară care are nevoie de progrese în domenii sensibile cum ar fi sistemul judiciar, instituții reziliente capabile să facă față provocărilor și în stare să aplice normele în așa fel, încât să confere încredere potențialilor investitori.

Odată cu intrarea pe piața Republicii Moldova a Băncii Transilvania, accesul investitorilor români în stânga Prutului va deveni mai facil, a menționat Angela Sax, directorul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru R. Moldova.

Ce urmează în domeniul antreprenoriatului românesc, cum facem ca Republica Moldova să îşi dezvolte mai mult cultura antreprenorială şi cultura de business, cum ajungem la o economie sănătoasă pe termen lung - acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care s-a încercat să se răspundă în cadrul conferinţei de la Chişinău.

Potrivit Biroului Național de Statistică, exporturile de mărfuri moldovenești pe piața românească au crescut cu 35 la sută, în primele cinci luni ale acestui an, iar ponderea acestora în total exporturi ale Republicii Moldova au ajuns la 25.77 la sută. Importurile din România s-au majorat cu 26.98 la sută și dețin o pondere de 13.75 la sută, al doilea an consecutiv. Proiectele de interconexiune a sistemelor energetice ale Republicii Moldova și României, al căror cost ridică la sute de milioane de euro, sunt considerate cele mai mari proiecte în curs de realizare.

(Reporter: V. Bercu, editor M. Jantovan)

img18006073

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!