ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

14:37 | 16.07.2018 Categorie: Comunicate

Ministrul Monica Babuc l-a felicitat pe scriitorul Nicolae Dabija în cadrul unei conferințe dedicate aniversării a 70 de ani de la naștere

Chişinău, 16 iul. /MOLDPRES/. Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a participat astăzi, 16 iulie, la Conferinţa omagială „Nicolae Dabija, poet și savant, la 70 de ani”, care s-a desfășurat în incinta Academiei de Științe a Moldovei. Evenimentul este dedicat împlinirii de către poetul, prozatorul, publicistul, membrul corespondent al Academiei de Științe a Moldovei și membrul de onoare al Academiei Române, Nicolae Dabija, a onorabilei de vârste de 70 de ani.

În mesajul de felicitare, ministrul Monica Babuc şi-a exprimat admiraţia şi recunoştinţa pentru contribuţia substanţială a omagiatului la dezvoltarea culturii naționale, dorindu-i în continuare inspirație, perseverență și cititori fideli. „Nicolae Dabija este omul de cultură desăvârșit. Este cel care prin munca, credința şi talentul literar a reînviat tradițiile noastre seculare. El este un simbol al smereniei, dar și al curajului acestui neam”, a menționat oficialul.

În cadrul conferinței au fost prezentate mai multe comunicări dedicate scriitorului Nicolae Dabija, și anume: „Personalitatea intelectuală a lui Nicolae Dabija”, susținută de către academicianul Mihai Cimpoi; „Nicolae Dabija: născocit de poeme”, autor – criticul literar Theodor Codreanu; „Temă pentru acasă: remitizări ale erosului” – Nina Corcinschi, doctor în filologie și conferențiar universitar; etc.

Nicolae Dabija s-a născut în s. Codreni, r-nul Cimișlia. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. Debutează în literatură cu placheta de versuri „Ochiul al treilea” (1975). Pe parcursul anilor 1972-1975 este redactor la Televiziunea Naţională, din 1975 până în 1984 este şef de secţie la revista de literatură „Nistru”; apoi în anii 1984-1986 redactor-şef la revista tineretului de creaţie „Orizontul”, iar din 1986 este redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta”. A colaborat activ cu studioul „Moldova-film” în calitate de scenarist şi traducător al scenariilor la dublarea filmelor. Actualmente, este membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova.

Scriitorului Nicolae Dabija i s-au conferit numeroase distincții, premii şi titluri de onoare, printre care: Premiul „Mihai Eminescu”. al Academiei Române (1995); Ordinul Republicii (1996); Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor (2000), Marele Premiu „Sfântul Gheorghe” al Festivalului Internaţional de Poezie de la Uzdin, Serbia (2005), Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer (2014), Premiul Internațional de Poezie „Umberto Mastroiani” (2015) etc.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!