ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va prelua experiența Croației în procesul de integrare europeană

12:19 | 20.07.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. Republica Moldova va prelua experiența Croației în procesul de integrare europeană și va beneficia de asistență în domeniul reformării justiției. Acest lucru va fi posibil în baza unui Memorandum de cooperare între cele două state, semnat de ministrul Justiţiei, Victoria Iftodi, și omologul său croat, Dražen Bošnjaković, informează MOLDPRES.

„Semnarea unui memorandum de cooperare multidimensională în justiție va permite Republicii Moldova să preia experiența Croației în procesul de integrare europeană, fiind o ocazie unică de a învăța din succesele și obstacolele cu care s-a confruntat statul croat", a declarat Victoria Iftodi.

Ministrul Justiției al Croației a exprimat disponibilitatea autorităţilor croate de a acorda statului nostru asistenţă în eforturile de ameliorare a actului de justiţie.

Potrivit ministerului moldovean al Justiției, cele două state vor coopera în domeniul reformării și modernizării sistemului judiciar, elaborării actelor normative și preluării experienței privind armonizarea legislației naționale la standardele europene. De asemenea, instituțiile vor conlucra în ceea ce privește administrarea penitenciarelor și organizarea serviciului de probațiune.

Victoria Iftodi se află într-o vizită de lucru în Croația în perioada 19-20 iulie, la invitația omologului croat. În timpul acesteia, ministrul Justiției s-a întâlnit și cu Procurorul General al Republicii Croația, Dražen Jelenić. Cei doi oficiali au discutat în particular despre problema arestului preventiv. Dražen Jelenić a afirmat că aceasta a fost soluționată în Croația datorită aplicării jurisprudenței europene în domeniu, și îndeosebi a Curții Europene a Drepturilor Omului, precum și comunicării eficiente cu publicul despre importanța altor măsurile preventive, decât arestul.

(Reporter N. Sandu, editor L. Alcază)

img18006372

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!