ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autovehiculele neînmatriculate în R. Moldova vor achita vinieta la intrarea în țară

14:58 | 27.07.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova vor achita vinieta la intrarea în țară, potrivit unor modificări legislative adoptate astăzi în lectură finală de către Parlament, relatează MOLDPRES.

Documentul prevede aplicarea vinietei pentru autovehiculele neînmatriculate în țara noastră și înlocuirea sistemului actual de taxe pentru folosirea drumurilor la intrarea și tranzitarea țării.

Prevederea vizează următoarele tipuri de transport: microbuze, autobuze, camioane și remorci.  

Noul mecanism de taxare prevede diminuarea taxei pentru folosirea drumurilor din Republica Moldova pentru autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova în funcție de perioada aflării acestora pe teritoriul țării și categoria vehiculului rutier.

Vinieta se propune a fi pentru o perioadă de valabilitate de o zi, 7 zile, 15 zile, 30 de zile, 90 de zile 180 de zile şi 12 luni. Perioada de valabilitate a acesteia va începe de la ora 0:00 a zilei solicitate de utilizator şi va expira la ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitată taxa.

De asemenea, s-a modificat programul de transport rutier privind introducerea unei rute noi, prelungirea rutei, majorarea numărului de curse, introducerea de stații sau modificarea orelor graficului de circulație. Astfel, este stipulată intrarea/ieșirea operatorilor de transport rutier străini pe teritoriul țării ca țară de tranzit sau destinație numai în baza autorizațiilor unitare bilaterale sau multilaterale de transport rutier de mărfuri sau persoane, conform obligațiilor tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img18006661

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!