ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pavel Filip: „Legea privind declararea voluntară este mult mai dură decât în țările europene și în SUA”

09:45 | 25.08.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 25 aug. /MOLDPRES/. Legea privind declararea voluntară a bunurilor, adoptată recent de Parlamentul Republicii Moldova, este mult mai dură decât cele care au fost aplicate în multe țări europene și în SUA. Declarația a fost făcută de către Prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul unui interviu acordat unui post de radio internațional, relatează MOLDPRES.

Oficialul a respins acuzațiile aduse anterior în adresa acestei legi. „Cea mai mare speculație este că acum se va spăla miliardul furat din băncile din Republica Moldova. Vă asigur că procurorii au avansat și îi cunosc pe toți cei implicați și canalele prin care au fost scoși acești bani. Totodată, documentul prevede că nimeni care a lucrat în aceste bănci, niciunul din funcționarii statului, de la deputați la miniștri, începând cu anul 2009, nu poate beneficia de această lege. Cei care pot beneficia, își pot declara banii pe care i-au obținut prin neplata unor impozite. Nicidecum aici nu pot ajunge banii care nu pot fi justificați”, a spus Filip.

Premierul a calificat acuzațiile aduse drept speculații folosite de unii politicieni în campania electorală. „Această lege este mult mai dură decât cele care au fost aplicate în multe țări europene și în SUA. Este o practică internațională care a existat în multe țări. Am avut grijă să fie mult mai dură, mult mai exigentă, de aceea au fost excluse un șir de categorii de funcționari care pot beneficia de această lege, iar banii declarați vor fi verificați foarte strict”, a afirmat Pavel Filip.

Modificările legislative privind declararea voluntară a bunurilor fac parte din pachetul legislativ privind reforma fiscală, care a fost adoptat de Legislativ la 26 iulie curent. Documentele au drept scop stimularea mediului de afaceri, creșterea veniturilor populației, reducerea economiei tenebre, a salariilor în plic, a evaziunii fiscale și a veniturilor nedeclarate.

Modificările au fost publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și intră în vigoare la data de 1 octombrie 2018.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18007605

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!