ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost inaugurat Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”

08:10 | 08.09.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. Cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, care se va desfășura în perioada 7-16 septembrie la Chișinău, sub egida prim-ministrului Pavel Filip, a fost inaugurată ieri seară la Teatrul Național de Operă și Balet cu spectacolul ”Macbeth”, operă în patru acte de Giuseppe Verdi, în regia lui Andrea Battistini din Italia, informează MOLDPRES.

În mesajul său de salut, ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc a afirmat că ,,deși în acest secol XXI trăim într-o grabă permanentă, uitând de lucruri esențiale și foarte simple, se întâmplă minuni și, la început de toamnă, deja de 26 de ani, toți iubitorii artei lirice se adună în jurul unui simbol – Maria Bieșu, Primadona Operei Naționale, care nu numai că ne-a lăsat moștenire creația sa, iubită în toată lumea, dar și acest festival care ne încântă și ne umple sufletele de bucurie”. Oficialul a remarcat că, tradițional, evenimentul îi aduce în scena Teatrului Național de Operă și Balet pe unii dintre cei mai  valoroși artiști de talie mondială, dar și pe cele mai notorii forțe artistice din țară.

Astfel, printre soliștii  și dirijorii care vor evolua în cadrul Festivalului se regăsesc nume de rezonanță din zece ţări, precum: Ventseslav Anastasov şi Tsveta Sarambelieva, soliști ai Teatrului de Operă din Sofia, Hanying Tso din Taiwan (China), Florin Guzgă, solistul Operei Române de la Iaşi, Victor Tomashek şi Alexandra Vorobiova de la Teatrul de Operă din Odesa, Ragaa Eldin de la Opera din Cairo, Vladyslav Lysak (Ucraina), Veronica Tello (Spania), dirijorii Tiberiu Soare (România), Oleksiy Baklan şi Alexandru Samoilă (Ucraina) ș.a.

În rolurile principale ale operei prezentate ieri seară  au fost Ventseslav Anastasov din Bulgaria (Macbeth) și Hanying Tso din Taiwan (China), (Lady Macbeth). Din distribuție au mai făcut parte: Valeriu Cojocaru, Artist al Poporului (Banco), Marina Dobrescu (Dama), Ion Timofti, Maestru în Artă (Macduff), Nicolae Văscăuțan (Malcolm); Iurie Portnîh (Medic, Sicario)  ș.a. La pupitrul dirijoral s-a aflat Nicolae Dohotaru, Artist al Poporului.  Scenografia este semnată de Iurie Matei, Artist al Poporului. Costume Anastasia Spătaru,  coregrafia Ada Simon Totario (Italia), prim-maestru de cor Oleg Constantinov.

Programul Festivalului cuprinde opt spectacole de o înaltă ținută artistică – patru opere, (Macbeth, Boema, Carmen, Căsătoria Secretă), trei balete (Romeo și Julieta, Lacul Lebedelor, Spartacus) și un concert de gală, la care vor participa nume notorii din lumea lirică internațională: legendarul tenor peruvian Juan Diego Florez, conaționalii noștri - soprana Valentina Naforniță, solistă la Opera din Viena, Austria, baritonul  Andrei Jilihovschi, prim-solist la Bolșoi Teatr din Moscova,  Mihail Dogotaru, Igor Țurcanu ș.a., care, potrivit ministrului Monica Babuc,  ”vor transforma o seară obișnuită de duminică într-una memorabilă”.

Astăzi, la 18.30, la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” va avea loc spectacolul ”Romeo și Julieta”, iar duminică, la ora aceeași oră - opera ”Boema” de Giacomo Puccini. Pe 11 septembrie va fi prezentat baletul ”Lacul lebedelor” de P. I. Ceaikovski și pe 12 septembrie  spectatorii vor putea urmări  opera ”Carmen” de Georges Bizet.

Cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Operă și Balet ”Maria Bieșu” este organizată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Teatrul Național de Operă și Balet, sub egida premierului Pavel Filip.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18007972

img18007972

img18007972

img18007972

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!