ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile vor găsi soluţii pentru ca minorii nevaccinaţi să se poată întoarce la şcoală

15:06 | 02.10.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 2 oct. /MOLDPRES/. Autoritățile caută o soluție de compromis, astfel încât copiii nevaccinați să se întoarcă la școală. Anunţul a fost făcut astăzi de către vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, la finele şedinţei Coaliției de guvernare, comunică MOLDPRES.

Potrivit lui Ghileţchi, subiectul şcolarizării copiilor nevaccinaţi este unul de interes pentru mulţi părinţi din ţară, care din varii motive nu şi-au vaccinat copiii. „Există un număr relativ mare de copii care astăzi nu frecventează școala din cauza nevaccinării. Am convenit cu Guvernul să găsim o soluție de compromis, pentru ca ei să se întoarcă la școală. Între timp, trebuie să se ducă discuții cu părinții, cu medicii de familie pentru ca copiii să fie vaccinați", a opinat Ghilețchi.

Ieri, deputatul socialist, Vladimir Odnostalco, a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care a solicitat înaltului for să se expună dacă este constituțională obligativitatea impusă de autoritățile din sănătate pentru vaccinarea copiilor împotriva rujeolei. El a menţionat că fracţiunea din care face parte va veni cu o inițiativă în Parlament pentru a anula din legislația națională legea și articolele care obligă vaccinarea, deoarece „acest lucru ar fi discriminatoriu, nu aduce folos familiei și țării per ansamblu”.

La finele lunii august, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a emis un ordin prin care a anunţat Cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei şi a recomandat instituţiilor de învăţământ să nu accepte în procesul de studii copiii nevaccinaţi.

În perioada 1 ianuarie – 2 octombrie 2018, au fost înregistrate 295 cazuri confirmate de rujeolă. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august, fiind înregistrate 239 de cazuri confirmate.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img18008818

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!