ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE va definitiva în viitorul apropiat modificările la metodologia de stabilire a prețurilor la carburanți

15:44 | 10.10.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 10 oct. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va definitiva și prezenta, în viitorul apropiat, modificările operate la Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, necesare în urma introducerii amendamentelor la legislație ce prevăd că prețurile plafon la carburanți vor fi stabilite la fiecare trei luni, informează MOLDPRES.

Tudor Copaci, director general al ANRE a declarat astăzi, în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, că instituția deja a recepționat toate propunerile în acest sens formulate de titularii de licență din sistem. „În prezent așteptăm expertiza Ministerului Justiției și a Centrului Național Anticorupție (CNA) și în viitorul cel mai apropiat vom aproba aceste modificări la metodologia de stabilire a prețurilor plafon la produsele petroliere”, a afirmat Copaci.

Legea pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere, care prevede că prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere vor fi stabilite de ANRE la fiecare trei luni, a fost publicată în Monitorul Oficial la începutul lunii august curent. Potrivit acesteia, după publicare, ANRE urma, în termen de trei luni, să aducă Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere în concordanță cu noile prevederi legale. În această perioadă, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale rămân neschimbate, la nivelul de 19,01 lei/litru pentru benzină și 16,89 lei/litru pentru motorină.

Fiind întrebat de deputați de evoluția prețurilor energiei electrice, termice și a gazelor naturale, Copaci a afirmat că tarifele la energia electrică au fost majorate anul trecut cu 5% în urma devalorizării monedei naționale. Totodată, în anul 2018, ANRE a decis micșorarea prețului la energia electrică în medie cu 10%.

În ceea ce privește tarifele la energia termică, acestea au crescut în 2017 cu 5%, iar prețul gazelor naturale s-a micșorat cu 20% în luna martie curent.

Potrivit lui Copaci, pentru serviciile de apă și canalizare cel mai mult plătesc locuitorii raionului Telenești, iar cel mai puțin – consumatorii din capitală. Directorul ANRE a precizat că acest lucru este determinat de volumul de apă livrat și de pierderile suportate în sistem. Copaci a specificat că o soluție pentru micșorarea tarifelor ar fi crearea operatorilor puternici la nivel regional.

(Reporter N. Sandu, editor L. Alcază)

img18009085

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!