ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Circa 110 persoane au sesizat CNA despre actele de corupție din instituțiile de învățământ

11:55 | 07.11.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 7 nov. /MOLDPRES/. Circa 110 sesizări privind actele de corupție din instituțiile de învățământ au fost depuse la Centrul Național Anticorupție (CNA) în nouă luni ale anului curent, ceea ce ar însemna că 12 cetăţeni denunță lunar noi cazuri de corupţie din domeniul educaţiei. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful CNA, Bogdan Zumbreanu, în cadrul unor audieri desfășurate la ședința Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, transmite MOLDPRES.

Conducerea CNA a specificat că, potrivit datelor unui sondaj de opinie, suma plăților ilegale din instituțiile de învățământ s-ar fi dublat. „Am să dau crezare acestor cifre pentru că doar în ultima noastră operaţiune, când a fost reţinut un şef al unei asociaţii de părinţi de la o renumită grădiniţă din capitală, s-a constatat că averea acestuia poate concura cu averea unui om de afaceri. Dacă ne referim la cazul Academiei de Studii Economice, 60 de profesori sunt suspectaţi că au fost coparticipanţi la o schemă de corupţie prin intermediul căreia studenţii îşi puteau cumpăra examenele, tezele de licenţă şi cele de masterat. Tot aici, voi aminti şi despre proaspătul caz al decanului de la Facultatea de drept, învinuit de afaceri cu diplome de doctorat. Adaug şi cei cinci profesori de la Centrul de Excelenţă în Electronică şi Energetică, care la fel sunt suspectaţi că au creat scheme de estorcare de bani de la discipoli pentru a promova examenele de specialitate”, a spus Zumbreanu.

Șeful CNA a menționat că, potrivit constatărilor, cei care refuză să achite taxele informale sunt marginalizați, supuși presiunilor şi hărţuirii de către profesori sau alţi părinţi. „Totodată, specialiștii au identificat vulnerabilităţi la darea în arendă a spaţiilor gestionate de instituţiile de învăţământ, cum ar fi preţuri de 3-4 ori mai mici decât cel de piaţă sau selectarea incertă a beneficiarilor. La fel, au fost stabilite cazuri în care directorii, directori adjuncţi şi contabilii instituţiilor de învăţământ beneficiază de „sporuri salariale” din contul asociaţiilor părintești. De asemenea, s-a constatat că în unele asociaţii obşteşti, majoritatea efectivului angajat reprezintă, de fapt, învăţători din cadrul instituţiilor de educație pe lângă care activează aceste asociaţii”, a afirmat Bogdan Zumbreanu.

Prezent la audieri, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici, a menționat că instituția a elaborat un plan pentru prevenirea actelor de corupție în sistemul de învățământ. „În scurt timp, urmează să semnăm un acord de colaborare cu CNA pentru a contracara mai eficient cazurile de corupție. Totodată, ne propunem îmbunătăţirea practicilor de înscriere a copiilor în instituţiile de educaţie prin intermediul sistemelor informaţionale. La fel, îndemnăm managerii instituțiilor de educație să fie foarte vigilenți și să inițieze anchete de serviciu pentru a stabili imediat persoanele implicate în acte de corupție”, a remarcat Cutasevici.

Conform datelor CNA, în nouă luni ale anului curent, peste 60 de cadre didactice au ajuns în vizorul ofițerilor anticorupție. Totodată, CNA a anunțat că îşi va spori prezenţa în trei domenii sociale pentru a depista infracţiunile de corupţie: educaţia, sănătatea şi asistenţa europeană.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18009945

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!