ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Activitatea parlamentului va fi reglementată de un Cod al regulilor și procedurilor

14:18 | 22.11.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 22 nov. /MOLDPRES/. Activitatea legislativului va fi reglementată de un Cod al regulilor și procedurilor parlamentare. Documentul a fost adoptat astăzi, în prima lectură, cu votul a 52 de deputați, transmite MOLDPRES.

Proiectul conține noutăți cu referire la procedura de constituire a parlamentului, organizarea fracțiunilor și grupurilor parlamentare, constituirea majorității parlamentare, a opoziției etc. Se instituie depunerea jurământului de către deputați la începutul legislaturii. La fel, este reglementat programul legislativ și calendarul de lucru pe sesiuni al parlamentului, este definit cvorumul, statutul președintelui parlamentului și procedura de înaintare a amendamentelor.

Documentul mai prevede reglementări cu privire la procedura legislativă de inițiere a declarării stării de urgență, de asediu sau de război. Capitole aparte se referă la raporturile parlamentului cu guvernul, autoritățile publice din domeniul justiției, cooperarea dintre parlament şi societatea civilă, controlul parlamentar, audierile parlamentare și relațiile internaționale ale legislativului.

De asemenea, un element nou este stabilirea expresă a sărbătorii „Ziua Parlamentului” – 23 mai.

Codul a fost criticat de reprezentanți ai opoziția parlamentare, care au specificat că „documentul este aprobat în grabă la finele mandatului actualului legislativ”. Totodată, aceștia s-au pronunțat pentru „păstrarea reglementărilor valabile în prezent”.

Deputatul democrat, Sergiu Sârbu, a respins acuzațiile și a menționat că „proiectul are menirea să consolideze organizarea și funcționarea parlamentului”.

Codul urmează a fi votat în lectură finală. Acesta ar urma să intre în vigoare la data constituirii noii legislaturi.

img18010452

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!