ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova susţine eforturile internaţionale pentru migraţia sigură, ordonată şi reglementată

13:41 | 29.11.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 nov. /MOLDPRES/. Organizarea evenimentului cu eforturile comune ale MAEIE şi OIM la Chişinău, reconfirmă interesul şi angajamentul Republicii Moldova în implementarea Pactului Global pentru o migraţiune sigură, ordonată şi reglementată (PGM), adoptarea oficială a căruia urmează să aibă loc în decembrie 2018 la Marrakesh (Maroc). Declaraţia a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, la deschiderea Atelierului naţional pentru prioritizarea şi planificarea implementării PGM, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al MAEIE.

Ministrul Tudor Ulianovschi a accentuat că R. Moldova este implicată plenar în procesele de consultări desfăşurate în domeniul migraţiei, menţine un dialog prodigios cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi şi participă activ la Forumul Global privind Migraţia şi Dezvoltarea, etc.  

În context, șeful diplomației moldovenești a menționat că facilitarea migraţiei sigure, ordonate şi reglementate, inclusiv prin implementarea unor politici de migraţiune planificate şi bine gestionate, este unul din obiectivele Agendei 2030 pentru dezvoltarea durabilă şi este parte integrantă a conţinutului Strategiei Naţionale de Dezvoltare „Moldova 2030”, aprobată de către Guvernul Republicii Moldova la 8 noiembrie 2018, fiind pentru moment în procedurile naţionale de adoptare legislativă. 

”Punerea în aplicare a PGM reprezintă pentru ţară noastră o oportunitate semnificativă de a spori în continuare buna guvernare în domeniul migraţiei, de a face faţă provocărilor şi de a valorifica avantajele migraţiei în cooperare cu alte state, inclusiv prin intermediul viitorului mecanism de consolidare a capacităţilor în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite”, a accentuat ministrul Tudor Ulianovschi, subliniind că cele 23 de obiective ale PGM oferă o abordare comprehensivă pentru a sprijini realizarea unei migraţii sigure, ordonate şi reglementate de-a lungul ciclului migraţional.

La rândul său, Lars Johan Lonnback, șeful Misiunii OIM în Moldova, a subliniat că apreciază buna cooperare dintre Republica Moldova şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, precum şi realizarea unui şir de proiecte cu impact pozitiv asupra proceselor migraţionale din ţara noastră şi regiune.  

img18010701

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!