ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Înotătorul Ion Lazarenco a avut o întâlnire cu studenții de la USEFS

16:30 | 30.01.2019 Categorie: Sport

Chişinău, 30 ian. /MOLDPRES/. Înotătorul moldovean Ion Lazarenco, desemnat Omul Anului 2018 de Asociația Mondială de Natație în Ape Deschise, a avut astăzi o întâlnire cu studenții Universității de Stat de Educație Fizică și Sport /USEFS/, transmite MOLDPRES.

El este unicul în lume care a parcurs din prima încercare cele 7 strâmtori și canale din lume: în 2014 Strâmtoarea Gibraltar (14 km) și Canalul Mânecii (34 km), în 2015 - Canalul de Nord (34 km), în 2016 - Canalul Catalina (34 km) și Canalul Molokai (44 km), în 2017 - Canalul Tsugaru (20 km) și Strâmtoarea Cooc (26 km, 2018). ”Am trăit lucruri rare, incredibile și vreau să vă spun că nimic frumos în lume nu se face fără greutăți. În timpul parcurgerii Strâmtorii Molokai mi-au sărit plombele din gură, dar am rezistat până la capăt. Filmul pe care vi l-am prezentat arată cum am fost însoțit, în timpul unui maraton nautic, doar la câțiva centimetri de rechini. A fost noaptea, iar ei văd prost prin întuneric. Știam că dacă nu dai semne de frică, atunci te lasă în pace. M-au lăsat. Sunt viu”, a mărturisit legendarul înotător.

Potrivit lui, ceea ce-l irită cel mai mult atunci când revine la baștină este incultura, lipsa uni comportament de om educat, a compatrioților. ”Acesta este cel mai mare viciu al moldovenilor. Mai trebuie să ne debarasăm de lene și ambiții goale - castel, automobile de lux ș.a. În lume sunt cu mult mai mari valori decât toate acestea. Noi trebuie să știm de unde venim, unde ne ducem, ce  dorim să obținem. În Japonia am fost tratat ca un rege. Aici, un mare oficial al sportului moldovenesc m-a dat afară din birou când am început să-i povestesc despre proiectele mele. Acum dorește să se întâlnească cu mine și să-mi ofere un cadou. N-am nevoie de el. Eu vreau respect elementar, puțină cultură și omenie, care nu se vinde și nici nu se cumpără”, a spus Ion Lazarenco, care a adus tone de ajutoare umanitare în țară. ”Un timp am transformat casa mea din Irlanda în depozit, unde adunam tot ce strângeam. Le-am adus și le-am împărțit nevoiașilor prin sate”, a subliniat performerul.

Conform lui, ieșirea din situația în care se află Republica Moldova în prezent depinde de fiecare dintre noi. ”Nimeni nu o să vină să ne facă ordine. Noi trebuie să o facem și eu cred în voi, tineretul. Trebuie să ai visuri frumoase, să crezi în ele și să lupți pentru a le realiza”, a mai notat el.

Ion Lazarenco s-a născut pe 22 ianuarie 1978, în satul Brăviceni, raionul Orhei. În 1997 a emigrat cu familia în Irlanda, iar din 1998 a făcut primele antrenamente de înot în bazinul olimpic de 50 metri de la „Guiness Beer Factory” din Dublin. În 1999 a devenit membru al sălii de sport din localitatea Bray, Irlanda, și chiar în primul an a câștigat competiția „Lupta de rezistență”. În 2013 a devenit membru a două asociații mari pentru traversarea înot a strâmtorilor: „Federația Înotătorilor Canalului Englez și a Piloților” și „Asociația Înotătorilor din Strâmtoarea Gibraltar”. În 2013 a parcurs timp de opt zile Nistrul pe traseul Soroca – Dubăsari (235 km).

Recent, a fost decorat cu Diploma de Onoare a guvernului de prim-ministrul Pavel Filip, care a lansat inițiativa de a-l propune la Premiul Nobel pentru Pace.

img19000821

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!