ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE acordă o importanţă sporită organizării de alegeri libere, corecte şi transparente în R. Moldova

14:55 | 01.02.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană acordă o importanţă sporită organizării de alegeri libere, corecte şi transparente în Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută astăzi la Bucureşti de Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, comunică MOLDPRES.

Potrivit AGERPRES, oficialul de la Bruxelles a subliniat că nu doar UE, ci şi organizaţiile partenere, precum Consiliul Europei şi OSCE, acordă o importanţa absolută organizării de alegeri libere, corecte şi transparente. “Asta este busola noastră şi asta discutăm constant cu partenerii noştri, nu doar din Estul Europei, ci de oriunde din lume. Nu voi merge mai departe cu discuţia despre politica din R. Moldova. O regulă de aur pe care o avem, în special când vine vorba de Parteneriatul Estic, este că ne raportăm la ţări, la populaţiile acestora, la instituţiile lor. Nu ţine de UE să aibă ceva de spus asupra agendei politice sau a partidelor politice din aceste ţări, după cum nu facem acest lucru nici în cazul statelor membre, dar în ceea ce priveşte regulile jocului, cu siguranţă avem ceva de spus", a opinat Mogherini.

Ea a specificat că regulile jocului, în Republica Moldova trebuie să fie 100% transparente, de încredere şi să respecte democraţia şi UE are metode de a monitoriza acest proces, împreună cu organizaţiile partenere.

Alegerile parlamentare în R. Moldova vor avea loc la 24 februarie şi se vor desfăşura, în premieră, în baza unui sistem electoral mixt. Astfel, 50 de deputați vor aleşi pe liste de partid, iar 51 de parlamentari în circumscripţii uninominale.

img19000892

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!