ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Următoarele zile vor fi determinate de vreme friguroasă şi nestatornică

10:27 | 09.02.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Următoarele zile se aşteaptă să fie friguroase noaptea, relativ călduroase ziua, pe alocuri cu precipitaţii în a doua jumătate a săptămânii următoare, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în următoarele trei zile, pe întreg teritoriul ţării sunt prognozate maxime termice până la minus 4-6 grade Celsius, noaptea, şi 8-10 grade cu plus, ziua.

De marţi, 12 februarie, vremea se va încălzi preţ de câteva grade, dar numai în perioada nocturnă. Ziua, dimpotrivă, valorile termice vor fi mai reduse, deşi se vor menţine pe poziţii pozitive. În a doua jumătate a săptămânii se prevăd şi precipitaţii sub formă de ploi, ninsoare şi lapoviţă, însă mai mult în nordul şi centrul ţării. La sud vom avea doar vreme închisă şi mohorâtă.

Mai multe studii indică în surse de specialitate că februarie este considerată cea mai pesimistă şi greoaie lună din an. Într-o anumită măsură acest lucru este cauzat de istovirea organismului după grosul iernii,  avitaminoze, ce pot provoca oboseli, fatigabilitate şi stări depresive. La fel, decalajele termice dintre zi şi noapte sunt în stare să afecteze persoanele meteosensibile şi cele cu maladii cronice.

În acest context, medicii recomandă să fie respectat mai riguros regimul de viaţă, cu o alimentaţie sănătoasă şi cu îndeplinirea strictă a indicaţiilor terapeutice. La nevoie pot fi întrebuinţate mai multe ceaiuri din plante cu efect calmant, bogate în vitamine şi antioxidanţi.

Specialiştii SHS afirmă că numărul de zile cu moină în luna februarie constituie în medie 15-19 zile. Or, vătămarea culturilor pomicole se observă mai frecvent după moinele de lungă durată, care reduc semnificativ rezistenţa pomilor la ger. "Pentru culturile pomicole sunt periculoase îndeosebi moinele îndelungate din a doua jumătate a iernii, deoarece culturile pomicole în această perioadă deseori ies din starea de repaus profund şi reiau vegetaţia. Conform datelor multianuale, la scăderea bruscă a temperaturii aerului până la -10..-15°C după moine îndelungate, este foarte mare probabilitatea vătămării şi chiar pieirea mugurilor de rod ai culturilor pomicole", susţin surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

img19001121

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!