ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat Programul de lectură ”Chișinăul citește”

15:38 | 13.02.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 feb. /MOLDPRES/. Trei cărți au fost incluse în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Programului de lectură ”Chișinăul citește”, care a fost lansat astăzi la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” din capitală, informează MOLDPRES.

Este vorba de cărțile ”Prietenii mei dragi” de Eugen Doga, ”Un secret în Los Angeles” de Doina Postolachi și ”Grădina de sticlă” de Tatiana Țîbuleac.

Solicitată de MOLDPRES, directorul instituției, Mariana Harjevschi, a menționat că scopul Programului este promovarea şi încurajarea lecturii ca mijloc de dezvoltare culturală şi creativă, valorificarea experienţei de lectură a chişinăuienilor, orientarea cititorului spre valorile literare şi artistice autohtone.

Potrivit Marianei Harjevschi, ”Grădina de sticlă” de Tatiana Țîbuleac este un roman care „știe să alieze cruzimea observației și compasiunea față de suferință, scoțând la iveală tragedia destinelor și frumusețea vieții”, iar în cartea ”Un secret în Los Angeles”, autoarea Doina Postolachi îşi configurează mesajul ca o invitaţie la visare şi ca un îndemn la puterea de a ne urmări visele, de a accepta visul ca dimensiune a vieţii noastre. În același timp, ea a afirmat că maestrul Eugen Doga își reunește între copertele cărții sale ”Prietenii mei dragi” două cicluri de povestiri despre doi dintre prietenii lui patrupezi, care i-au adus clipe de bucurie și tandrețe de care doar animalele pot da dovadă, atât de sincer și aproape dezinteresat.

În cadrul evenimentului, compozitorul Eugen Doga a subliniat că ”Prietenii mei dragi” este o carte nu numai pentru copii, dar și pentru părinți. ”Este vorba despre un motan și un câine, adică despre dragostea noastră față de animalele domestice, care adeseori sunt mai sensibile, mai prietenoase și mai fidele decât alte ființe. Uneori mă gândesc, dacă nu aș fi scris muzică, aș fi făcut literatură. Acum când nu fac muzică, mă ocup de literatură. Recent, am mai prezentat o carte la editură”, a spus Eugen Doga.

La rândul său, profesoara Veronica Postolachi a menționat că romanul fiicei sale, Doina Postolachi, încearcă să descopere un secret, care se învârte prin semnele cotidianului. ”Personajul central tinde să-și realizeze un vis pentru a-l salva pe un copil inocent. Este multă sensibilitate poetică aici, axată pe un filon lirico-filosofic meditativ”, a precizat Veronica Postolachi.

Potrivit criticului literar Maria Pilchin, cartea Tatianei Țîbuleac ”Grădina de sticlă” descrie istoria unei fetițe de la noi, adoptată de către o rusoaică. ”Această fetiță crește într-o lume scindată, pentru că ea știe, pe de o parte, că este aborigenă, și pe de altă parte - limba și cultura de adopțiune, marea cultură și limbă rusă. Ea crește între acești doi poli, încearcă să corespundă, dar va alege să facă școală cu predare în limba maternă, fapt pentru care tacit va fi condamnată de mama adoptivă și cercul ei. Tamara Pavlovna este o femeie pusă pe căpătuială, care face bani din adunatul de sticlă. Ea își iubește într-un mod foarte straniu copila adoptată și vrea neapărat să-i lase o zestre”, a constatat Maria Pilchin.

Programul de lectură ”Chișinăul citește” se desfășoară prin intermediul celor 27 de filiale ale Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu din municipiului Chișinău, iar totalurile vor fi făcute în luna noiembrie. Acesta a fost lansat în 2004.

În 2018, în cadrul programului ”Chişinăul citeşte” au fost organizate diverse activități: întâlniri cu scriitorii, prezentări de publicații, ore de lectură, spectacole literare, discuții/dezbateri, concursuri. În total, au fost desfășurate 556 de activități cu publicul care au întrunit 11 426 participanți. Alți 2706 participanți la program au avut posibilitatea de a se întâlni cu autorii cărților în cadrul a 64 de activități.

img19001250

img19001250

img19001250

img19001250

img19001250

img19001250

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!